HIRDETÉS

Sok civil életét vesztette Szíriában, leállították a segélyezést

hirek.sk 2018. március 06., 10:51
DAMASZKUSZ. Legalább 68 civil életét vesztette és több mint kétszázan megsebesültek a szíriai kormányerők légicsapásaiban a felkelők uralta Kelet-Gútában hétfőn - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű szervezet. A nem szűnő erőszak miatt leállította a segélyezést a nemzetközi vöröskereszt.

A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező csoport úgy tudja, hogy Hammuríjében 10 halálos áldozatot követelt a hordóbombákkal elkövetett támadás.   

Az OSDH összesítése szerint az újabb légicsapásokkal 763-ra emelkedett a polgári halálos áldozatok száma több mint 3890 sebesült mellett február 18. óta, a halottak között 172 gyerek is van. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim a múlt hónap közepén indította meg légi offenzíváját a lázadók egyik fellegvárának számító Kelet-Gúta ellen.   

A szíriai főváros közelében található térségben egy hete kezdődtek meg a kormányerők szárazföldi műveletei. Abder-Rahmán szerint a szíriai hadsereg azóta a mintegy 100 négyzetkilométernyi Kelet-Gúta több mint egyharmadát elfoglalta.   

"Az offenzívának folytatódnia kell" - hangsúlyozta vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök. Aszad biztosított róla, hogy a civileknek lehetőségük van a körbezárt terület elhagyására. Az elnök szerint a műveletek folytatása nem mond ellent az ENSZ fegyverszüneti felszólításának. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, hiába.   

400 ezren nélkülöznek Kelet-Gútában

A 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés. A térség lakossága az erőszak fokozódása óta hétfőn jutott először humanitárius segélyhez. A 46 kamionból álló konvoj 27 500 embert tudna ellátni gyógyszerekkel és élelmiszerrel - jelentette be az ENSZ, de később közölte, hogy a segélykonvojnak a térségben zajló harcok miatt idő előtt fel kellett hagynia a tevékenységével. Az ágyúzás alatt annyit szállítottak le, amennyit csak tudtak, de korántsem mindent - írta Szadzsad Malik, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Szíriáért felelős szóvivője a Twitteren. Hozzátette: "a civilek egy tragikus helyzet csapdájába kerültek".

Az orosz hadsereg szerint a felkelők megígérték: a segélyért cserébe megengedik a civileknek, hogy elhagyják Kelet-Gútát - írta az Interfax orosz hírügynökség.

Moszkva egy héttel ezelőtt naponta öt órára tűzszünetet hirdetett a térségben, de azt állította, hogy a lázadók nem hagyják elmenekülni a helyieket. Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztségviselője elmondta, hogy a szíriai kormányfelügyelők a gyógyszerek és az orvosi eszközök jelentős részét eltávolították a segélyt szállító teherautók ellenőrzése során. Az inzulint, a dialízishez, illetve a sebészeti eljárásokhoz szükséges eszközöket, valamint a sürgősségi táskákat is kiszedték - tette hozzá a WHO illetékese.

A nemzetközi vöröskereszt leállította a segélyezést Kelet-Gútában

A nem szűnő erőszak miatt leállította a segélyezést a szíriai főváros mellett fekvő Kelet-Gútában a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) - jelentette be a szervezet kedden.

Hétfőn bejutott Kelet-Gútába az első segélykonvoj, először azóta, hogy a szíriai kormányerők két héttel ezelőtt a hét éve tartó háború egyik legpusztítóbb támadását indították el az ottani lázadók ellen.   

Mindazonáltal a szíriai hatóságok előtte a szállítmányból eltávolították a legtöbb egészségügyi felszerelést, és a 70 ezer embernek elegendő élelmiszer mennyiségét is csökkentették úgy, hogy csak 27 500 embernek lett volna elég. A többi adagot csak egy másik konvojban engedték volna be a következő három napban - közölte akkor egy ENSZ-tisztségviselő.   

Ingy Sedky, az ICRC szóvivője pedig azt mondta kedden: a 46 teherautóból álló konvoj Dúma városig ment be a területre, de nem tudták kirakni az összes árut.   

Kilenc teherautónak el kellett hagynia a területet, mert a kormányerők este tüzérséggel és légitámadásokban lőtték Kelet-Gútát - tette hozzá Ijád Abdel-Azíz, a dúmai városi tanács egyik tagja.

Biztosítaná a szabad elvonulást a militánsok számára az orosz parancsnokság

A szíriai orosz békéltető központ felszólította az ellenzéki fegyvereseket, hogy engedjék távozni a civileket az általuk ellenőrzött kelet-gútai területről, vagy ők maguk távozzanak onnan. Ezt a központ keddre virradóra kiadott közleményében hozta nyilvánosságra.

Az orosz parancsnokság felszólította a kelet-gútai fegyveres csoportok vezetőit, hogy szavatolják a békés lakosság távozását és a humanitárius segély Kelet-Gútába való bejutását. Ellenkező esetben, ha erre nem hajlandók, a központ kész biztosítani a fegyveresek és családtagjaik szabad elvonulását. Az orosz központ szavatolja azoknak a militánsoknak a sértetlenségét, akik úgy döntenek, hogy a személyes fegyvereikkel és a családjukkal távoznak. Az elvonulóknak a parancsnokság elszállítást és az útvonal biztosítását ígérte.   

Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, a békéltető központ szóvivője kedden közölte, hogy hétfőn Kelet-Gútából az aznapi humanitárius tűzszünet alatt 13 polgári lakos, köztük öt gyerek távozott. A damaszkuszi elővárosi területre bejutott egy 45 teherautóból és egy tábori kórházból álló humanitárius konvoj is, amely 247 tonna élelmiszert és gyógyszert szállított. A tábornok szerint a következő szállítmány csütörtökön indul majd Kelet-Gútába.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden inszinuációnak és alaptalannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Damaszkuszhoz hű erők vegyi fegyvert vetettek be szíriai városokban. Peszkov a jelentések független, nemzetközi szakértői kivizsgálását sürgette. Hangsúlyozta, hogy Oroszország elfogadhatatlannak tartja az efféle eszközök bevetését, Szíria vegyifegyver-készleteit pedig, mint emlékeztetett, nemzetközi ellenőrzés mellett megsemmisítették.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS