HIRDETÉS

Sigmar Gabriel nem lesz tagja az új német kormánynak

hirek.sk 2018. március 08., 16:27
BERLIN. Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem lesz tagja az új konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció kormányának. Szociáldemokrata pártkörökből származó információk szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter veszi át a külügyi tárca irányítását.

Gabriel a Twitteren tette közzé csütörtökön, hogy Andrea Nahles és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetői tudatták vele, hogy nem fog részt venni az új kormányban. Továbbra is a törvényhozás közvetlenül megválasztott tagja marad, de vezető politikai feladatokat nem lát el többé az SPD számára - közölte Gabriel. Az egykori SPD-elnök hozzátette: szívből kívánja az új kormánykoalíciónak és pártjának, hogy sikerrel tudja kezelni a Németország és Európa előtt álló kihívásokat.   

Sigmar Gabriel február elején szószegéssel vádolta meg Martin Schulzot, az SPD akkori elnökét, aki sajtóértesülések szerint korábban megígérte Gabrielnek, hogy megtarthatja a külügyminisztériumot, ha sikerül megvalósítani az újabb nagykoalíciót, de aztán a koalíciós tárgyalások után bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és átvenné a külügyi tárca irányítását. Elképzelése felháborodást váltott ki, és Schulz pár napon belül le is tett arról a szándékáról, hogy külügyminiszter legyen.   

Egy február közepén adott lapinterjúban Sigmar Gabriel aztán jelezte, hogy nem ragaszkodik külügyminiszteri tisztségéhez.   

Sigmar Gabriel az Angela Merkel vezette első nagykoalíciós kormányban (2005-2009) környezetvédelmi miniszter volt, a másodikban (2013-2017) alkancellár és gazdasági miniszter, majd 2017 elejétől külügyminiszter. Az SPD vezetését az elveszített 2009-es választás után vette át, majd ezt a tisztséget és a kancellárjelöltséget 2017 elején átadta Martin Schulznak.   

A koalíciós megállapodás értelmében az SPD fogja kijelölni az új külügyminisztert. A párt közlése szerint péntek reggel jelentik be hivatalosan, hogy kit választanak a német diplomácia új vezetőjének.

Heiko Maas lehet az új külügyminiszter   

A dpa német hírügynökség szociáldemokrata pártkörökből származó információi szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter veszi át a külügyi tárca irányítását, helyére pedig Matthias Miersch vezető szociáldemokrata politikus kerül.   

Gabriel jó választásnak nevezte Maast. "Kiváló munkát fog végezni" - vélekedett. Újságírói kérdésre válaszolva Gabriel elmondta, hogy ha valóban Maas lesz az utódja, akkor "kifejezetten jó érzéssel" hagyja el a külügyminisztériumot.  

A Focus című német hetilap honlapján egy szociáldemokrata pártkörökben ismertetett miniszterlistára hivatkozva azt írta, hogy Barbara Hendricks távozó környezetvédelmi miniszter sem vesz részt az új kormány munkájában. Helyére Swenja Schulze kerülhet. A dokumentum szerint Katarina Barley munkaügyi, míg Franziska Giffey családügyi miniszter lesz, Olaf Scholz pedig a pénzügyi tárcát vezeti majd.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS