HIRDETÉS

Rozsnyón újra megszólalt az elhallgatott Bányász órajáték

hirek.sk 2017. szeptember 14., 09:16
ROZSNYÓ. Felújították a gömöri bányászat szebb napjait idéző, meghatározott időközökben zenélő alkotást, amelyet a 70-es években Köves Dezső, rozsnyói szobrászművész készített. Az észak-gömöri kisvárosban 1993-ban szűnt meg a több száz éves múltra visszatekintő ércbányászat.

Rozsnyón újra megszólalt a 13 éve elhallgatott Bányász órajáték. A két éve balesetben elhunyt Köves Dezső szobrászművész alkotását önkormányzati forrásból újították fel.

Köves Dezső Rozsnyón született, ott végezte az iskoláit, később Pozsonyba került, de mindig rozsnyóinak tartotta magát. Ezért is készítette el a bányász mécsest s lámpást ábrázoló emlékművét. "Valójában ez egy technikai csoda volt annak idején, amikor ezt megcsinálta. A bányászhimnuszt szólaltatta meg a nap bizonyos óráiban, amikor a bányászok leszálltak a mélybe. S mivel víz és elektronika ötvözetével készült az emlékmű, természetesen károsodott, a korrózió miatt hosszú ideig nem szólt" - mondta Beke Zoltán önkormányzati képviselő.

Az alkotás leglátványosabb eleme a bronzból készült 7 bányász lámpás,  amely a város 700 éves múltját idézi. A márványból kialakított medrekben folyó víz pedig a föld alatt folyó munkák legnagyobb veszélyforrását jelentik, amely egy szökőkúttal díszített medencébe folyik a bányászhimnusz időtartama alatt. Az órajáték körül most pihenőparkot is kialakítottak, a hiányzó és letört márványlapokat, travertin burkolólapokkal pótolták. Az önkormányzat 30 ezer eurót fordított a 4 hónapig tartó felújításra.

Burdiga Pál polgármester szerint a felújítás komoly kihívást jelentett. "Olyan állapotban volt, hogy nem is tudtuk, hol kezdjük. Először is megnéztük, milyen állapotban van a zenegép. Rájöttünk, hogy az már szinte nincs is, már csak  a torzója maradt. S ezt már felújítani nem tudjuk. De ma már a modern technika csodákra képes. A régi gépezetet modern technika helyettesíti. A bányászhimnuszt tehát ugyanúgy el fogja húzni."

Többen nemcsak élő szemtanúként emlékeztek az 1975-ös átadásra.

A jócskán 80-as éveit taposó Szőllős Sándor, egykori Csemadok titkár iskolatársa volt Köves Dezsőnek. "Együtt jártunk középiskolába, elvégezte a kereskedelmi iskolát 1944-ben, majd tanított a háború után. Emlékszem az első művére, két méter 50 centi magas, gyönyörűen megformált bányászt mintázott meg. Nem tudom, ma már hol lehet ez az alkotás."

Rozsnyón és környékén több évszázados múltra nyúlik vissza a bányászat, amelyről számtalan, korabeli műemlék tanúskodik. A rendszerváltás után, 1993-ban számolták fel a bányászatot, amelynek emlékeit ma már idegenforgalmi célokra hasznosítják.

0 HOZZÁSZÓLÁS