2017. október 3., 19:56

Rimaszombatban helyére került a Tompa-szobor

RIMASZOMBAT. Tompa Mihály születésének 200. évfordulóján Rimaszombatban átadták a költőről elnevezett felújított teret. Korabeli fotók alapján rekonstruálták a 20. század eleji állapotot, azt az időszakot, amikor Holló Barnabás Tompa Mihály szobrát felavatták.
201710032004540.00000000000000000000000001a_rs_1.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

A szobor a második világháború után sokat hányódott, egy ideig a múzeumban rejtegették, aztán a várospark egyik eldugott szegletében állt, 1994-ben került vissza a térre, de nem középre, akkorra ott ugyanis már egy szökőkút állt. A mostani térfelújításnál a város a működőképtelen szökőkutat eltávolíttatta, lecserélték a járólapokat, az elöregedett fák helyére újakat ültettek, Tompa rekonstruált szobra pedig visszakerült az eredeti helyére.

"Tompa Mihály 200 esztendővel ezelőtt született és 1904 június 4-én lett felavatva a szobra, ami időközben meghurcoltatott. Úgy gondolom, hogy most Rimaszombat történelmet írt, azért, mert Tompa Mihály szobra eredeti helyére került vissza, emlékezve így őseinkre, emlékezve így múltunkra, s figyelmeztetve a mai ifjúságot, hogy ne feledkezzenek meg a jövőjükről sem" - mondta Rigó László, a város alpolgármestere.

A tér avatásán több Tompa Mihály vers is elhangzott. A lelkész-költő hagyatékát szülővárosában nemcsak a bicentenárium kapcsán éltetik. Pákó Mária 20 év alatt 8 Tompa verset zenésített meg, tanítványainak most a Távolból és az Itthon vagyok a kedvence.

Pákó Mária az ünnepségre két formációt is vitt. "A Gitár Sokk: 33 gyerek énekelte Tompa Mihály és Pósa Lajos versét és a másik formáció pedig az a Csillagvirág, amely háromszoros aranysávos az országos Tompa Mihály versmondó versenyen, megzenésített versek kategóriában. Állítom, nagyon szeretjük Tompa Mihály verseit énekelni" - mondta portálunknak a zenepedagógus.

Az ünnepi alkalomra jelent meg a Lant és Biblia című breviárium, amelyben Tompától és Tompáról is olvashat a nagyközönség.

A kötet szerkesztője B. Kovács István, aki elmondta, a  legvaskosabb részét a breviáriumnak az Arany-Tompa levelezés teszi ki. "Ezt azért is fontos külön kiemelni, mert a magyar nagyközönség az Arany-Tompa levelezéssel soha nem ismerkedett meg, ugyanis csak az Arany kritikai kiadásában jelent meg, ami - valljuk meg - nem a nagyközönségnek szól. Tehát, tulajdonképpen ez a levelezés enged először betekintést a nagyközönségnek ebbe a csodálatos emberi barátságba, ebbe a költői barátságba, miközben a 19. század második harmadának, második felének magyarországi viszonyait is egy kicsit közelebb hozza".

A téren egyébként 2004-ben Tompa mellett Petőfi Sándor is szobrot kapott, a térfelújítás kezdetekor felmerült, hogy a művet áthelyezik, de végül nem így történt. A városvezetés, hogy kiegyensúlyozott maradjon a tér, inkább még egy újabb szobrot állítana, mégpedig Arany Jánosnak. Így az önmagukat triumvirátusként megfogalmazó 19. századi költők, Petőfi, Tompa és Arany újra együtt lehetnének. A terv azonban helyi szinten és a műemlékvédőknél is ellenállásba ütközött, a tárgyalásokat ez ügyben jövőre folytatják.

201710032004540.00000000000000000000000001a_rs_1.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.