Rendkívüli ülést tart az OIC Netanjahu annektálási tervei miatt

hirek.sk | MTI 2019. szeptember 14., 15:19

Rendkívüli ülést tart vasárnap az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), hogy a tagállamok megvitassák az izraeli kormányfő elképzelését Ciszjordánia egy részének annektálásáról - jelentette be szombaton a török külügyminisztérium.

Fotó: TASR/AP

Benjámin Netanjahu kedden helyezte kilátásba, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálná a Jordán völgyét és a Holt-tenger északi részét, ahol több mint 10 ezer zsidó telepes és mintegy 65 ezer palesztin él. A Jordán folyó völgye az Izrael által az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt Ciszjordánia területének mintegy 30 százalékát teszi ki.

A nemzetközi jog ezeket a területeket nem ismeri el Izrael részének, hanem megszállt területeknek tekinti.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén remélik létrehozni jövőbeni, független államukat.

Több közel-keleti és európai ország aggodalmának adott hangot Netanjahu bejelentése miatt.

Számos arab ország külügyminisztere "agressziónak" minősítette az elképzelést, amely szerintük ellehetetleníti a béketárgyalásokat a palesztinokkal. António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szerint

Netanjahu tervei pusztító hatással lehetnek az arab-izraeli béketárgyalások újraindítására, a térség békéjére és a kétállami megoldásra egyaránt.

A török külügyminisztérium közlése szerint Dzsiddában fogják megtartani az OIC rendkívüli ülését, amelynek összehívását még Szaúd-Arábia kezdeményezte szerdán.

Izraelben jövő kedden tartanak előre hozott parlamenti választásokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS