Rendkívüli sikeres évet tudhat maga mögött a betléri kastély

hirek.sk 2018. január 28., 14:59
BETLÉR. Rendkívüli sikeres évet tudhat maga mögött a betléri Andrássy kastély és múzeum. Az elmúlt évben a múzeum látogatottsága meghaladta a 100 ezer főt, amire ezidáig nem volt példa.

"A 2017-es évben több mint 107 ezer látogató érkezett a betléri múzeumba, mintegy 90 ezren nézték meg a betléri kastélyt, és a többi látogató a krasznahorkaváraljai mauzóleumot" - tájékoztatta portálunkat Máté Tímea kurátor, igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy a legtöbb látogatójuk Szlovákiából érkezett és a látogatók kb. 25 százaléka viszont magyarországi volt.

A színes programsorozatnak köszönhetően egy-egy egész napos rendezvényre 3-4 ezer látogató is érkezett.

Az Andrássy kastély látogatottsága folyamatosan növekszik az elmúlt években, amihez nagyban hozzájárulnak a tematikus kiállítások, amelyekhez számos kísérőprogram is kapcsolódik. A kastély falai között az elmúlt év novemberében nyitották meg a Mária Terézia – a királynő és kora  az Andrássyak gyűjteményében című kiállítást, amelynek köszönhetően a múzeum téli látogatottsága is növekszik. A múzeum szakemberei a hatalmas Andrássy örökségből ezúttal azokat a műtárgyakat mutatják be, melyek a híres uralkodónő személyét és korszakát idézik fel.

"A kiállítás bemutatja Andrássy István életét, ő Bihar megyei és Borsod megyei főispán volt és a betléri ágból pedig I. Andrássy Károlyt, aki nagyon fontos katonai karriert futott be, generális volt, és a hétéves háborúban ért el nagyon szép sikereket" - mondta Barczi Gyula, a múzeum igazgatója.

Az igazgató kitért arra is, hogy a kiállított tárgyaknak a nagy része hazai, tehát az Andrássyak gyűjteményéből származnak, a krasznahorkai várból és a betléri kastélyból.   "A legnagyobb tárgy ezen a kiállításon Mária Terézia székvárosának, a rezidenciájának a térképe, Bécsnek a térképe. Ez Joseph  Daniel Hubernek az alkotása 1776-ból, és egy nagyon nagy méretű térképről van szó. Grafika változatban ezt most restauráltuk. Láthatóak a betléri és a krasznahorkai gyűjtemények is, mint a bécsi porcelán gyűjtemény, a portrék, Mária Terézia ábrázolásai és két fantasztikus márvány domborművet is be tudunk mutatni az Andrássy gyűjteményből, ezek Sletterer Kristófnak az alkotásai a 18. század ötvenes éveiből".

Mária Terézia magyar koronázását hazai gyűjteményből nem tudták bemutatni, ezért festményt és grafikát a pozsonyi városi galériából kölcsönzött a múzeum vezetése. További tárgyak a  Szlovák Nemzeti Galériából, valamint a Lőcsei Állami Levéltárból érkeztek. A budapesti Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából látható a kiállításon a Szent István Rend rendi jelvénye rendi láncon. A Szent István Rendet  Mária Terézia alapította 1764-ben, megszüntéig a legmagasabb magyar kitüntetés volt. 2011-ben alapították újra Magyar Szent István-rend néven.    

A februári és márciusi hónapokban még több alkalommal kerül majd sor kurátori vezetéssel egybekötött kísérőprogramra, ahol kimondottan a bécsi restaurált térképnek a bemutatásával, a Nádasdy huszárezred és az Andrássyak kapcsolatáról, vagy az Andrássy grófi kinevezésről jelenetet is láthatnak majd. 

A Mária Terézia és az Andrássyak kapcsolatáról szóló  kiállítást április 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

0 HOZZÁSZÓLÁS