HIRDETÉS

Rendhagyóan meleg volt a december Szlovákiában

hirek.sk 2018. január 26., 20:11
POZSONY. Szlovákia területének nagy részén 2017-ben rendhagyó módon meleg volt a december. Kivételt csupán néhány közép-szlovákiai hegyvidéki térség képez, ahol viszonylag az évszaknak megfelelő volt a klíma. Csapadék szempontjából Szlovákia középső és nyugati része volt átlagosnak mondható, a kelet-szlovákiai térség viszont erősen eltért a megszokottól – tájékoztatott weboldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SMHÚ).

Az elmúlt hónap Kelet- és Északkelet-Szlovákiában volt a legmelegebb, ezzel szemben leghidegebb a magasabban fekvő hegyvidéki térségekben, a Magas- és Alacsony-Tátárában volt, ahol a hőmérséklet az évszaknak megfelelő volt.

Abszolút legalacsonyabb havi átlaghőmérsékletet a hegyvidékeken kívül Garamfőn (Telgárt) jegyezték, mégpedig -2,8 Celsius-fokot, a legmagasabbat, 3 fokot pedig a pozsonyi repülőtéren. A magasabb hegyvidéki területeken a havi átlaghőmérséklet a Lomnici-csúcson -10 Celsius-fok volt, az abszolút minimumot a magasabban fekvő helyeken kívül Feketebalogon (Èieny Balog) mérték 2017. december 19-én, mégpedig – 19,5 Celsius-fokot.

Légköri csapadék tekintetében 2017 decembere átlagosnak számít, de az ország keleti részét tekintve az időjárás szélsőségesen, erősen, a megszokottól lényegesen csapadékosabb volt. December folyamán a Lomnici-csúcson esett a legtöbb csapadék (255 mm). 

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS