Prágában még nincs végleges döntés arról, hogyan szavaz Csehország a globális migrációs csomagról

hirek.sk | MTI 2018. december 17., 15:40

Vezető cseh politikusok nyilatkozatai szerint még nincs végleges döntés arról, hogyan szavazzanak a cseh diplomaták szerdán, az ENSZ Közgyűlésének ülésén a világszervezet globális migrációs csomagjáról.

Andrej Babiš kormányfő és Tomáš Petříček külügymininiszter Fotó: Blesk

Tomáš Petríček cseh külügyminiszter szerint a cseh diplomaták tartózkodni fognak az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló szerdai szavazáson az ENSZ-közgyűlés ülésén. Andrej Babiš kormányfő viszont azt szeretné, hogy a migrációs csomag ellen szavazzanak.

"A globális paktumhoz való csatlakozás elutasításával és a tartózkodásunkkal a szavazáskor a kormányhatározat szellemében járunk el. Ilyen értelemben kaptak utasításokat diplomatáink New Yorkban. Ha a kormány úgy dönt, hogy szavazzunk a paktum ellen, akkor a minisztérium természetesen megváltoztatja az utasításait. Nem az a helyzet, hogy ne tartanánk magunkat a kormány november 14-én hozott határozatához" - nyilatkozott Petříček újságíróknak a cseh kabinet hétfői ülése előtt. Ez a határozat leszögezi, hogy Csehország nem csatlakozik a globális migrációs csomaghoz.

A külügyminiszter nyilatkozatával Andrej Babiš cseh kormányfőnek a Právo című baloldali lapban hétfőn megjelent interjújára reagált. Babiš abban azt mondta, hogy a szavazáson való tartózkodást nem tartja elégségesnek, s azt akarja, hogy a cseh diplomaták a paktum ellen szavazzanak.

A kormányfő az interjúban bírálta a külügyminisztert, hogy eddig még hivatalosan nem tájékoztatta azt ENSZ-t arról a döntésről, hogy Csehország nem csatlakozik a világszervezet globális migrációs csomagjához. Andrej Babiš az interjúban azt is elmondta, hogy az ENSZ másik hasonló dokumentumát, a menekültügyi csomagot Magyarország kivételével eddig az Európai Unió összes tagállama támogatja.

"Az én véleményem az, hogy mi se csatlakozzunk ehhez a paktumhoz" - szögezte le a kormányfő. Elutasító álláspontját azzal indokolta, hogy a menekültek befogadásáról az érintett államoknak, nem pedig a nemzetközi szervezeteknek kellene dönteniük. A menekültügyi csomagról hétfőn szavaz az ENSZ Közgyűlése.

Tomáš Petříček megerősítette a prágai sajtó azon értesüléseit, miszerint ez a téma szerepel a hétfői kormányülés napirendjén.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS