HIRDETÉS

Pozsony átadta Budapestnek a kettős állampolgárságról szóló szerződés tervezetét

2011. február 15., 17:30
POZSONY. A magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét Maros Zilinka, a szlovák belügyminisztérium államtitkára adta át Budapesten a magyar félnek a magyar-szlovák belügyi vegyes bizottság ülésén.
POZSONY. A szlovák fél kedden Budapesten átadta a magyar félnek a magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét.
A dokumentumot Maros Zilinka, a szlovák belügyminisztérium államtitkára adta át Budapesten a magyar félnek a magyar-szlovák belügyi vegyes bizottság ülésén. A szerződés megkötéséről szóló tárgyalások megindításában nemrégiben egyezett meg Pozsonyban a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová.
"A szerződés célja: szabályozni a másik ország állampolgársága felvételének feltételeit, a diplomáciai és konzuli védelemnyújtást a kettős állampolgároknak, a kettős állampolgárságot kérő, illetve a kettős állampolgárságot elnyerő személyek jegyzékének évenkénti cseréje" - jelentette ki a szlovák államtitkár.
A pozsonyi közlés szerint a magyar félnek két hete van arra, hogy kidolgozza álláspontját. Ezt követően szakértői szintű egyeztetések kezdődnének a felek között. Orbán Viktor január 28-án járt Pozsonyban Radicová a találkozó utáni sajtóértekezleten elmondta: a kettős állampolgárság kérdése Pozsony és Budapest között feszültséget keltett, amelyet egyezmény megkötésével lehetne feloldani. Szlovákiának több országgal van már megállapodása a kettős állampolgárságról, ezért Pozsony vállalta, hogy kidolgozza a magyar-szlovák egyezmény szövegének tervezetét, amelyet február 17-én megtárgyal az illetékes magyar-szlovák kormányközi bizottság.
 "A kettős állampolgárságról szóló megállapodás kérdését nagyon fontosnak tekintjük" - szögezte le a szlovák miniszterelnök. Szerinte a szlovák javaslat összhangban lesz az elfogadott nemzetközi normákkal, s tartalmazni fogja a választójog kérdését is.
"Üdvözlöm a Magyar Köztársaság, s külön Orbán úr hozzáállását ahhoz, hogy nem fog kampányt folytatni (a kettős állampolgárság kérdésében) Szlovákia területén" - jelentette ki akkor Radicová. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS