HIRDETÉS

Potápi: Mátyás a közép-európai összefogás megteremtője volt

hirek.sk 2018. március 08., 08:05
POZSONY. Mátyás király a mai kor szempontjából is kiemelkedő uralkodó volt, mert megteremtette a közép-európai népek összefogását - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Pozsonyi Magyar Intézetben, ahol megnyitotta a Mátyás király - Mecénás és katona című kiállítást szerdán.

Az államtitkár hangsúlyozta: Hunyadi Mátyás (1443-1490) az első olyan magyar uralkodó volt, aki már Közép-Európában gondolkodott és közép-európaiságát származása is tükrözte, hiszen felmenői között magyarok mellett kunok, besenyők és szlávok is voltak.   

Potápi Árpád János kiemelte: Mátyás királlyá válásának folyamata nem volt egyszerű, de uralkodása alatt sikerült összekovácsolnia a közép-európai népeket, ő volt az, aki észrevette, hogy a fenyegető oszmán veszély ellen csak egységesen lehet védekezni, de emellett sokat tett az ország gazdasági és szellemi felemelkedésének érdekében is.   

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a Mátyás király-emlékév meghirdetésével az évfordulók megünneplése mellett az uralkodó történelmi tetteire is emlékezni akartak, arra, hogy Mátyásnak és édesapjának köszönhető, hogy 1526-ig sikerült megállítani a török veszedelmet, a muszlim előretörést.   

Szabó József, Magyarország pozsonyi külképviseletének első beosztottja elmondta: Mátyás király személye Szlovákiában is közmegbecsülésnek örvend, amelyet az a civil kezdeményezés is mutat, hogy az uralkodóról Pozsonyban a közeljövőben egy teret akarnak elnevezni.

A most megnyílt tárlat az első kiállítás, amelynek Magyarország új, integrált - a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó - pozsonyi külképviseleti épülete ad otthont. A tárlat Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel. A kiállítás anyaga európai körútját a Pozsonyi Magyar Intézetben kezdte meg, ahol március 23-ig lesz megtekinthető. Az anyagot Merényi Zoltán és Somogyi András állította össze, a tárlat a Magyarság Háza gondozásában valósult meg.

A Mátyás király-emlékévet az uralkodó a királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából tartanak.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS