HIRDETÉS

Phenjan újrakezdhette a plutónium gyártását

hirek.sk 2018. március 06., 09:59
WASHINGTON. Műholdas felvételek arra utalnak, hogy Észak-Korea újraindította a plutónium gyártását a jongbjoni atomerőműben - vélik egy washingtoni kutatóintézet, a Koreai-félszigetre szakosodott Egyesült Államok-Korea Intézet szakértői.

A felvételek február 25-én készültek, és látható rajtuk, amint 17 ponton gőz áramlik az öt megawattos reaktorból. "Ez rendszerint arra utal, hogy a reaktor működik" - írták szakértők helyi idő szerint hétfőn a 38 North weboldalon.   

Amikor a reaktor csak kevés energiát állít elő, a megtermelt energiát rendszerint plutónium gyártásához használják fel, amely a nemzetközi közösség által tiltott atomfegyverprogramhoz kell Észak-Koreának.   

Február 17-e után egy katonai tábort is felállítottak a reaktor közelében, és az elmúlt hónapokban a megfigyelések szerint nőtt a létesítmény dolgozóinak száma, és speciális járművek mozgását észlelték a környéken.   

A szakértők azt is megállapították, hogy olvad a jég a reaktor közelében lévő folyón. Normál üzemmódban a hűtővizet a folyó torkolatába vezették volna - írja a blog. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az észak-koreaiak meghosszabbították a használt hűtővizet elvezető vezetéket egészen a folyóig, mert így nehezebb megfigyelni a tevékenységüket.   

Az ENSZ határozatait megsértve Észak-Korea tavaly több ballisztikusrakéta-kísérletet, szeptemberben pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Phenjan közölte, hogy képes nukleáris robbanófejet szerelni interkontinentális rakétájára, s ezzel elérni az Egyesült Államok szárazföldi területét.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS