Pénteken kezdődik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája

hirek.sk 2017. november 07., 11:35
SOMORJA, ÉRSEKÚJVÁR. November 10-én, pénteken 13.30 órai kezdettel indul a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája, melyet Érsekújvárban rendeznek meg a helyi kultúrház valamint a Csemadok-ház épületében. A konferencia célja olyan fórumot biztosítani a civil szervezetek számára, mely alkalmas a fontos szakmai és közéleti problémák megvitatására.

A péntek nyitónapon két külön szakmai panel kerül megrendezésre. Az oktatási panel fő témái az elmúlt egy évben bekövetkező iskolaügyi változásokon alapulnak, terítékre kerülnek az óvodai képzés problémái, a szlovák nyelvtanítás, a szakkollégiumi képzés, de pénteken kerül sor a Beszéljünk iskoláink jövőjéről program összegzésére és az ehhez kapcsolódó kiállítás megnyitójára is.

A gazdasági panelbeszélgetések a felvidéki magyar gazdasági fejlesztések és kilátások összegzésére fókuszálnak, a gazdaságélénkítő programok és a dél-szlovákiai régió helyzetének tömör összefoglalója mellett a jövőbeni kilátásokról is szó esik majd.

A Kerekasztal konferenciájának fő napjára hagyományosan szombaton kerül sor. Elhangzik a Kerekasztal 2017. évi tevékenységének kiértékelése, ismertetésre kerülnek azok a civil társadalmat érintő mozgalmak és kezdeményezések, melyek befolyással lehetnek a közeljövő folyamataira. A főnap kiemelt témaként kezeli a Kisebbségi Kulturális Alap sorsát, melyről Fiala János jogász mutatja be elemzését, valamint egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül terítékre kerülnek a működéssel kapcsolatos gyakorlati elemek is. A Kerekasztal ambíciója, hogy a nap végére írásban is azonosítsa és megfogalmazza, össszegezze a civil szervezetek aktuális problémáit.

A konferencia előkészítésével párhuzamosan zajlik a jelentkező szervezetek regisztrációja és a tagság megújítása. Az érdeklődők és a résztvevők a konferencia weboldalán regisztrálhatják magukat, s ugyanitt kaphatnak részletes információkat a helyszínekről és programokról. További információk a 0915 891 166-os telefonszámon, illetve az info@kerekasztal.org e-mail címen elérhetőek – tájékoztatta portálunkat Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője.

A Kerekasztal munkájában részt vehet minden olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely Szlovákiában van bejegyezve, tevékenysége országos, vagy régiós hatáskörű, valamint felelősséget érez közös ügyeinkért.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS