Pellegrini: Ha Barnier nem számol be előrelépésről, nem lesz brexit-csúcs

hirek.sk | TASR 2018. október 18., 19:38

A novemberre tervezett rendkívüli csúcstalálkozó, melynek fő témája a brexit lenne, tényleg nem fog megvalósulni, ha a következő hetekben Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója nem adja jelét annak, hogy előrelépés történt a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások terén. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki szlovák újságíróknak csütörtökön, az uniós csúcsot követően.

Fotó: TASR

Pellegrini állítása szerint Theresa May brit miniszterelnök szerdai közleménye a tárgyalások állásáról nem tartalmazott semmilyen új információt.

A szerdai vacsorát követően a 27 tagállam vezetője elfogadott egy zárónyilatkozatot. Ebben teljes támogatásukról biztosították Barniert, illetve megállapították, hogy „nem történt előrelépés, és a tárgyalások ismét az ír határ kérdése miatt futottak zátonyra.”

Pellegrini ugyanakkor hozzátette, hogy az EU célja továbbra is a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások sikeres lezárása. Ezzel összefüggésben megemlítette azokat a témákat, melyek területén sikerült kielégítő, kölcsönös megállapodásra jutni. Ilyen az EU-tagállamok állampolgárainak jövőbeni helyzete Nagy-Britanniában, vagy a pénzügyi elszámolás.

„Továbbra is úgy véljük, hogy sikerül megoldást találni az ír határ kérdésében is” – hangsúlyozta.

Ha azonban semmilyen előrehaladás nem történik, akkor novemberben nem lesz rendkívüli, brexitről szóló csúcstalálkozó. Ehelyett az európai országok vezetői egy standard csúcstalálkozón vesznek majd részt decemberben, ahol egyeztetnek a további lépésekről, zárta Pellegrini.

0 HOZZÁSZÓLÁS