Pásztor István: minden megváltozott Szerbiában

hirek.sk 2012. augusztus 19., 08:39
PALICS. Szerbiában a májusi választásokkal minden megváltozott, ami állandó, az az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) továbbra is a közösség érdekképviseletéért dolgozik - jelentette ki Pásztor István pártelnök szombaton Palicson.
"Nincsenek partnerként nem lehetséges politikai pártok, mindenki mindenkivel összeáll, hogy érvényesítse érdekeit" - mondta a politikus, a párt Szent István nap alkalmából rendezett ünnepségén több ezer ember előtt. Hozzátette: ehhez a helyzethez a vajdasági magyarságnak is alkalmazkodnia kell, különben a körülmények elsöprik.

A VMSZ-nek mindenkitől egyenlő távolságot tartva, önállóságának fenntartására kell törekednie, a közösség érdekeinek megvalósításához azonban szövetségesekre is szükség van - hangsúlyozta a vajdasági parlament elnöki posztját is betöltő politikus.

Pásztor István kifejtette, a párt minden szinten tiszteletre méltó eredményt ért el a választásokon. Tizenhat év után újra van VMSZ-frakció a köztársasági parlamentben. A tartományi mandátumok száma ugyan csökkent, de a párt megőrizte politikai pozícióit, ami lehetővé teszi az eredményes érdekképviseletet. A szervezet jelentős szerephez jutott szinte minden, a magyarság szempontjából fontos önkormányzatban is - közölte.

"Sikeres választás van mögöttünk, még akkor is, ha továbbra sem hallgathatjuk el, többre számítottunk. Még mindig nem tudjuk túltenni magunkat a csalásokon, a közpénzen osztogatott, pártszínekbe burkolt csomagokon, a szavazatvásárlásokon" - fogalmazott a politikus.

"Különösen fáj, hogy leggyakrabban azok követték el ezeket, akiket partnereinknek tartottunk, a Demokrata Párt emberei. Fájdalmas rádöbbenni, arra készültek, hogy önálló politizálásunknak megadják a kegyelemdöfést, kiszorítanak bennünket a hatalomgyakorlásból mindenhol, ahol csak lehet, ahol az nekünk a legnagyobb veszteséggel jár, ahol a legjobban fáj" - hangsúlyozta az elnök.

Az ünnepségen - amelyre Vajdaság minden részéből érkeztek magyarok - Korsós Tamás szabadkai magyar főkonzul átadta Orbán Viktor ajándékát, a kormányfő saját millenniumi zászlóját a millennium alkalmából emelt szabadkai Szent György templom plébánosának, Palatinus Istvánnak.

"Magyarságunk többről szól, mint az anyaország immár légies határokkal körbe vett területe, többről, mint azok a helyek, ahol magyarok élnek a Kárpát-medencében, többről az épített örökségünknél, a közös múltunknál. A magyarság egy nagy közös vállalkozás" - fogalmazott az ajándékhoz fűzött üzenetében a kormányfő, hozzátéve: az összefogás jelenként küldte a zászlót.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS