HIRDETÉS

Pánik Franciaországban a szélsőjobb megerősödése miatt

2011. március 09., 15:52
PÁRIZS. Franciaországban pánikot okozott, hogy egymás után két felmérés jelzi: a szélsőjobboldal jelöltje nyerné meg az elnökválasztás első fordulóját, ha azt most tartanák.
PÁRIZS. Franciaországban bal- és jobboldalon egyaránt pánikot okozott a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet vasárnap közzétett felmérése - amely szerint Marine Le Pen az első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthatna, maga mögé utasítva Nicolas Sarkozy államfőt és a szocialista Martin Aubryt. Egy újabb, hétfőn megjelent kutatás megerősítette az előrejelzést.

Forrás: internet

"Voltam már fent is, voltam már lent is, de mindig odaértem, sok hidegvérrel és meggyőződéssel" - reagált Nicolas Sarkozy államfő a felmérés eredményét érintő újságírói kérdésre. Sarkozy filozofikus válasza ellenére a jobboldali képviselők körében akkora pánikot okozott az eredmény, hogy Francois Fillon kormányfő kedden este nyilvánosan kérte meg a kormánytöbbséget arra, hogy "őrizze meg a hidegvérét".
    Bernard Debré kormánypárti képviselő szerint azért félelemkeltő az eredmény, mert "miközben éppen az FN területén vadászunk, abból az FN jár jól". A politikus a France Info hírrádiónak adott interjúban arra utalt, hogy az iszlámnak a társadalomban betöltött szerepéről kezdeményezett kormánypárti vita előzménye az, hogy az egyre népszerűbb Marine Le Pen egyre többet beszél a témáról a médiában, illetve hogy a tavalyi nemzeti identitási vita - amelyet szintén a kormány kezdeményezett - számos rasszista felhangú véleménynek engedett teret a közéletben.

Forrás: internet

Más jobboldali képviselők szerint viszont a szélsőjobboldal előretörésének oka az, hogy a kormánypárt nem mer igazán jobboldali lenni. "Nem normális, hogy nem tudjuk megnyugtatni a franciákat a déli országokból érkező migrációkat illetően. Végül is tegyük őket vissza a hajókra!" - mondta kedden a nemzetgyűlés folyosóján Chantal Brunel, az UMP korábbi szóvivője. Jean-Francois Copé, a párt főtitkára jelezte: nem ért egyet képviselőtársa véleményével. A képviselőnő utóbb sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mondata sokakban felháborodást váltott ki.
    A Le Figaro című konzervatív lap szerint "a szélsőjobboldal előretörése a baloldalt is zavarba hozta". A Le Parisien című fővárosi napilap szerint káosz uralkodik a Szocialista Párton belül. Erre utal, hogy nem tudnak egyelőre olyan jelöltet megnevezni a jövő évi elnökválasztásra, aki biztosan venné az első forduló akadályait. Martine Aubry főtitkár szerint a köztársasági elnököt terheli a felelősség Le Pen népszerűségéért, Sarkozy ugyanis a szélsőjobboldali tábor meghódítására rendszeresen beszél olyan témákról, amelyekkel korábban csak az FN foglalkozott részletesen.
   Franciaországban 14 hónap múlva, 2012-ben tartanak elnökválasztást. Most először fordult elő, hogy egy közvélemény-kutatás a szélsőjobboldali jelölt továbbjutását mutatja ki. A felmérés eredménye azért is érte hidegzuhanyként a francia közéletet, mert a politikusok még jól emlékeznek arra, amikor a 2002-es elnökválasztás első fordulójában Jean-Marie Le Pen kiütötte a szocialista Lionel Jospint, s bekerült a második fordulóba a konzervatív Jacques Chirac ellenfeleként.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS