Pakisztán lelőtt két indiai vadászgépet

ma7 2019. február 27., 08:19

Az atomhatalmak konfliktusa tovább fokozódik – Pakisztán a vitatott státuszú Kasmírban lelőtt két Indiai vadászgépet – tájékoztatott erről az AFP és az AP ügynökség.

A pakisztáni hadsereg szóvivőjére hivatkozva az ügynökségek úgy tájékoztatta, hogy a mai nap folyamán két indiai repülő hatolt be Pakisztán felségterületére, Kasmírba, amelyre mindkét ország igényt tart.

A repülőgépeket lelőtték.

 Iszlamabád szerint az egyik repülőgép az általuk ellenőrzött területre zuhant, a pilótát, aki túlélte a katapultálást, elfogták a pakisztáni biztonsági erők. A pakisztáni légierő nem számolt be saját repülőgép elvesztéséről, de a meg nemerősített sajtóértesülés szerint a pakisztáni légierő is elveszített egy F-16-os repülőgépet, amikor Lam-völgyi célpontokat támadott, az indiai légvédelem lőtte le.

Az incidenst megelőzően egy robbanóanyaggal megpakolt terepjáró indiai katonákat szállító konvojba rohant Kasmírban február közepén. Több mint negyven katona vesztette életét az öngyilkos merényletben, az előkövetőről hamarosan kiderült, hogy az egyik pakisztáni terrorszervezet tagja.

Kedden az indiai légierő megelőző légicsapást hajtott végre

kora reggel Pakisztán területén, iszlamista fegyveresek táborait semmisítette meg. A légicsapást Balakot településen hajtották végre, azonban nem fejtették ki, pontosan hol. Pakisztán területén ugyanis két ilyen nevű város van, köztük az egyik Kasmír pakisztáni részén, a másik az ország Hajber-Pahtunhva tartományában. Ha utóbbit érte támadás, az komoly katonai eszkalációt jelent, míg a kasmíri táborok az évnek ebben a szakában üresek, és akkor inkább jelképes csapásmérésről lehet szó.

Kasmír a kínai, orosz, muszlim és hindu kultúrkör és érdekszféra ütközőpontján helyezkedik el. Gazdaságilag, közlekedés földrajzilag a későbbi Pakisztánhoz kötődött.
1947 szeptemberében Pakisztán felől fegyveresek törtek be Kasmírba, Pakisztán pedig gyakorlatilag blokád alá vette a területet. Az indiai csapatok 1947 decemberére a pakisztáni határ közelébe szorították vissza a fegyvereseket, ahol a frontvonal állandósult. India azóta különleges státuszt biztosít az általa felügyelt kasmíri területrésznek.
Egy "alacsony intenzitású konfliktus" folyamatos megléte nem annyira a frontvonalon, mint inkább a hátországban zajlik. A konfliktus időről időre a háborús incidens küszöbéig sodródik.
A két szomszédos dél-ázsiai ország 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút vívott egymással a vitatott hovatartozású térség feletti kizárólagos uralomért.
0 HOZZÁSZÓLÁS