Osztrák belügyminiszter: az EU elhamarkodottan vetette el az észak-afrikai gyűjtőtáborok ötletét

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 14., 15:49

Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter pénteken azt mondta: az Európai Unió elhamarkodottan vetette el azt az elképzelést, hogy Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat hozzanak létre az Európába áhítozó migránsok számára. Kickl bizakodik, hogy sikerül megegyezni az ügyben az illetékes államokkal.

Fotó: TASR

A miniszter a bécsi migrációs és biztonságpolitikai konferencia második napján hangsúlyozta: az afrikai és az uniós országoknak is érdeke, hogy az Európai Unió hatékonyan védje határait.

Szeretnénk egyenrangúként tárgyalni, és szeretnénk, ha mindenki érdekében minden érintett győztesként kerülne ki a helyzetből - húzta alá.

A bécsi konferencián egyiptomi, algériai, marokkói, tunéziai, nigeri, csádi és mali tisztségviselők is részt vesznek.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos csütörtökön gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy nemzetközi felügyelet alatt álló védő- és befogadóközpontok létrehozásával enyhítsék a migrációs nyomást Európán. Avramopulosz szerint az észak-afrikai országok egyike sem fogadta kedvezően a migránsok menekültstátuszának eldöntésére szolgáló, uniós területen kívül kialakítandó gyűjtőtáborok ötletét.

Kickl szerint Avramopulosz megjegyzésével rossz jelzést küldött.

„Az ötlet nagyjából két hónapos, és az uniós biztos úr már két hónap után egyértelműen feladta” - kifogásolta.

Az osztrák belügyminiszter emlékeztetett, hogy más témákat évekig tárgyalnak az Európai Unióban a döntés megszületése előtt.

Kickl elmondta, hogy a vitatott központok kérdése biztosan terítékre kerül a konferencián. Szerinte a migránsokat abba az országba kellene visszaszállítani, ahol felszálltak az Európa felé tartó hajókra.

A miniszter hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az afrikai államok észrevegyék felelősségüket az ügyben.

Kickl egyúttal bírálta a földközi-tengeri mentőakciókat, mert szerinte a probléma részeivé váltak.

Az embercsempészek módszerének részévé vált, hogy veszélybe sodorják a migránsokat a tengeren - mutatott rá.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS