Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését minden ukránnak

hirek.sk | MTI 2019. április 27., 14:35

Az orosz államfő szombaton közölte, hogy Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Fotó: TASR/AP

Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai „köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

A Volodimir Zelenszkijjel való találkozójának lehetőségéről azt mondta, ha létrejön, először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. „Mindenki megszenvedi ezt a konfliktust” - vélekedett. Kelet-Ukrajnában évek óta zajlik ez a viszály, amelynek eddig hozzávetőleg 13 ezer halottja van.

Az orosz államfő azt mondta, a minszki béketervről akarna eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel.

Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert „mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba”.

Az ukrán kormányzat rögtön tiltakozott az orosz elnök állampolgársággal kapcsolatos nyilatkozata miatt.

A kijevi kormány Európa Tanács melletti állandó képviselője, Dmitro Kuleba a Twitter közösségi oldalon elítélte Vlagyimir Putyin tervét. Szerinte Oroszország „további eszkalációt akar és káoszt Ukrajnában”. „Moszkva azon van, hogy minél bonyolultabbá tegye a játékszabályokat” - vélekedett.

Oroszország a héten már bejelentette, hogy egyszerűsített eljárást tesz lehetővé a donyeckieknek és a luhanszkiaknak az orosz állampolgárság megszerzésére.

0 HOZZÁSZÓLÁS