Oroszország kész új fejezetet nyitni az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatában

hirek.sk 2017. november 11., 17:57
DANANG. Oroszország kész új fejezetet nyitni az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatában, és baráti viszonyt ápolni vele, de rendezni kell a biztonságot érintő régi problémákat, amelyek elsősorban a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló egyezményekre, illetve a közepes és kis hatótávolságú rakétákra vonatkoznak - jelentette ki Vlagyimir Putyin szombaton a vietnami Danangban.

Az orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozója befejeztével tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Az APEC-csúcs előtt olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Putyin és amerikai kollégája, Donald Trump esetleg tárgyalóasztalhoz ül egymással, de erre nem került sor, csak röviden szót váltottak egymással a rendezvény alkalmával. Vlagyimir Putyin protokollbeli nehézségekkel és programjuk összeegyeztethetetlenségével indokolta azt, hogy nem tárgyalhatott Trumppal, de mint mondta, "ez nem borzasztó dolog". Az orosz elnök szerint lenne miről tárgyalniuk, kezdve a biztonságtól egészen a gazdasági együttműködésig, amely jelenleg "szinte a nullán van". Míg korábban - mondta - a két ország áruforgalma alig volt 28 milliárd dollár, most húszra csökkent.

Putyin és Trump szombaton a csúcstalálkozó helyszínén, Danangban kiadott egy, a szíriai válságnak szentelt nyilatkozatot, amelyben úgy foglaltak állást, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Megerősítették a Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettséget, felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban. Megállapodtak abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatják a már működő katonai kommunikációs csatornák használatát, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig.

Putyin rendkívül fontosnak nevezte a szíriai válságnak szentelt nyilatkozatot, mert "aláhúz néhány teljesen elvi kérdést". Szerinte a dokumentum "lényegi tényező lesz a szíriai rendezésben". Nyilvánvalónak nevezte azt, hogy lassan véget érnek a szíriai terrorista gócpontok felszámolására irányuló hadműveletek, és most az a legfontosabb, hogy megerősítsék az úgynevezett deeszkalációs övezetekkel összefüggő megállapodásokat, érvényt szerezzenek a tűzszünetnek, és megteremtsék a politikai folyamat kezdetének feltételeit.

Távozva az APEC-csúcsról Donald Trump az mondta újságíróknak az elnöki repülőgépen, hogy a szíriai nyilatkozatról "nagyon gyorsan megállapodtak". Úgy fogalmazott, hogy a dokumentum "rengeteg életet fog megmenteni".

Az orosz elnök a szólásszabadság elleni támadásnak nevezte az orosz média elleni amerikai hatósági intézkedéseket, és megfelelő válaszlépéseket ígért. Badarságnak nevezte a sajtóhíreket rokonai állítólagos kapcsolatáról az amerikai kormányzattal. A folytatódó amerikai belpolitikai csatározások számlájára írta a híreket Trump egykori kampányfőnöke, Paul Manafort oroszországi kapcsolatairól. "Ez egyszerűen pusztán fecsegés" - mondta Putyin, aki szerint az ilyen hírek terjesztői így akarnak fogást találni a hivatalban lévő amerikai elnökön.

Újságírók arról is kérdezték Putyint, hogy megtapasztalta-e Trump legendás "intenzív kézfogását" (amivel sokat foglalkozott a nap folyamán a moszkvai média). Putyin azt mondta, hogy kevéssé ismeri az amerikai elnököt és szokásait, de a legmesszebbmenőkig korrekten és jóindulatúan viselkedett. Szerinte az amerikai elnök "jól nevelt és kellemes az érintkezésben és a közös munkában".

Újságírók arról kérdezték Donald Trumpot az Air Force One fedélzetén a vietnami fővárosba, Hanoiba tartva, hogy szóba került-e az állítólagos orosz beavatkozás ügye az amerikai elnökválasztási kampányba. "Õ (Putyin) azt mondta, hogy nem avatkozott be" - válaszolta Trump, s hozzátette: hisz abban, hogy ha Putyin mond valamit, akkor azt úgy is gondolja. Az amerikai elnök szerint nagyon fontos jó kapcsolatokat ápolni Oroszországgal, példának okáért Moszkva segíthet megoldást találni az észak-koreai problémára.

APEC-csúcs - Egyetértés a tisztességtelen kereskedelem elleni fellépésben

Az APEC tagállamainak vezetői egyetértettek szombaton vietnami csúcsértekezletükön abban, hogy fellépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, és közös nyilatkozatukban sürgették a kereskedelmet torzító támogatások megszüntetését.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 21 tagállamának nyilatkozatára rányomta bélyegét Donald Trump amerikai elnök befolyása, aki a kereskedelmi egyezmények átírását szorgalmazza, mert a jelenleg érvényes megállapodásokat az Egyesült Államok számára előnytelennek ítéli.

A nyilatkozat szerint a tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy javítani kell a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyaló, felügyelő és vitarendező szerepén.

A szervezet 2016-os nyilatkozatában nem bírálta a WTO-t - emlékeztetett a Reuters.

Ugyancsak eltérés az, hogy a tavalyi nyilatkozat nem tett említést a kétoldalú kereskedelmekről, míg az idei hangsúlyozza, hogy fontosak a kétoldalú, regionális és többoldalú megállapodások.

A szöveg változása - összegzi a Reuters - Trump "Amerika az első" jelmondatú politikájának hatását tükrözi.

Trump előnyben részesíti a kétoldali kereskedelmi megállapodásokat a multilaterálisakkal szemben, és egyik első elnöki intézkedéseként kiléptette országát a térség egy másik gazdasági csoportosulásából, a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), amelynek megmaradt 11 tagállama azóta nehezen tudja életben tartani a szabadkereskedelmi tömörülést.

Az APEC csúcstalálkozójának otthont adó Danangban a TPP tagjai szombaton közölték, hogy sikerült megállapodniuk alapjaiban arról, miként tudnak továbblépni az Egyesült Államok nélkül.

"Túl vagyunk a legnehezebbjén" - mondta a vietnami kereskedelmi miniszter, Truan Tuan Anh.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS