Őrizetbe vette Guaidó kabinetfőnökét a venezuelai hírszerzés

hirek.sk | MTI 2019. március 21., 14:21

A venezuelai hírszerzés (SEBIN) őrizetbe vette a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó kabinetfőnökét - erősítette meg az ellenzéki politikus csütörtökön.

Roberto Marrero Fotó: ETN
Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak caracasi otthonában, amelyeket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze található Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint mintegy két órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították. Hivatalos Twitter-oldalán Guaidó azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közzé tett adatai szerint az országban jelenleg 866 embert tartanak fogva politikai okokból, nagy részüket bírósági ítélet nélkül.

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága az után mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta mintegy 50 ország ismerte el a dél-amerikai ország legitim államfőjeként.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS