HIRDETÉS

Orbán Viktor kormányfő szerint Magyarország megújításának ideje jött el

2011. február 14., 17:50
BUDAPEST. Orbán Viktor felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, dolgozza ki az ország újjászervezésének programját, amely arra irányul, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle.
BUDAPEST. Magyarország megújulása a célja a parlament tavaszi ülésszakának a magyar miniszterelnök szerint. Orbán Viktor felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, dolgozza ki az ország újjászervezésének programját, amely arra irányul, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle. A korábban felvett hitelek miatt idén 2.429 milliárd, jövőre 2.302 milliárd, azután 3.046 milliárd, 2014-ben pedig 2.404 milliárd forint adósságszolgálatot kell teljesítenünk az árfolyamok mostani állása szerint - emlékeztetett Orbán Viktor, elmondva: jogos elvárás, hogy a jövőben a hazai gazdaságot ne lehessen még egyszer úgy tönkre tenni, ahogy az elmúlt években megtörtént. Ezért szerinte alkotmányos garanciák kellenek a magyar gazdasági érdekek védelmére.
Orbán Viktor leszögezte, a különleges idők különleges eszközöket igényelnek. Ezért van szerinte jogos igény arra, hogy az alaptörvénybe foglalják például az államadósság korlátjainak megállapítását, a nemzeti vagyon védelmét és a biológiai sokszínűség fenntartását. 

Fotó: fidesz.hu


A miniszterelnök felidézte, a médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen, a magyarok demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelezték, önbecsülésüket figyelmen kívül hagyták. A kormány azonban ezt a támadást visszaverte, "a támadók érveit nevetségessé tettük, a magyaroknak járó tiszteletet meg- és kiköveteltük, önbecsülésünk sérthetetlenségét nyilvánvalóvá tettük" – szögezte le a miniszterelnök. A továbbiakban kifejtette: a kormány az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével összefüggésben vállalta, hogy senki sem járhat rosszul, senkinek sem csökkenhet a fizetése. A kabinet ezért a maga hatáskörében megtette a szükséges lépéseket: a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tulajdonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről, a minimálbér és a bérminimumok növeléséről. A bérminimumokat a magánszférában is kötelező alkalmazni - hangsúlyozta.

Fotó: fidesz.hu


Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője szerint a kormány azt készíti elő, hogy miként kezelhető a helyzet adóemeléssel és megszorításokkal. Hozzátette, nem lenne szükség adóemelésre és megszorításokra, ha folytatták volna az előző kabinet által megkezdett gazdaságpolitikát.
Schiffer András LMP-s képviselő szerint a különadók nem jelentenek az alapvető problémákra megnyugtató megoldást. Az adóátrendezés arról szól, hogy a jómódúak kapnak adócsökkentést, ami újragenerálja az importot – fűzte hozzá. Az LMP járulékcsökkentéssel, a zöld beruházások támogatásával, és az ökológiai adóreformmal kezelné a fennálló problémákat. Hozzátette ugyanakkor, hogy pártja minden támogatást megad a kormánynak, hogy a soros uniós elnökség sikeres legyen.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke a miniszterelnök parlamenti beszédére reagálva leszögezte: a kormány most egy újabb válságkezelésbe kezd, mint "félévente újra és újra," de nem a problémák gyökerét kezeli. Az alkotmányozással kapcsolatban leszögezte: a kormány nem tervezi, hogy visszaállítja a történelmi jogfolytonosságot, ez pedig "történelmi bűncselekmény, ami fölött az útókor még ítéletet fog mondani." (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS