Olaszország sem lesz ott a migrációs csúcson

Hírek.sk 2018. december 04., 11:44

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden közölte, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sem vesz részt a jövő heti, marokkói ENSZ-csúcstalálkozón, ahol a világszervezet migrációs csomagját tervezik elfogadni a paktummal eddig szembe nem fordult országok.

Giuseppe Conti olasz kormányfő Fotó: Tiziana Fabi

A jobboldali Ligát vezető Salvini kijelentette, hogy a legdemokratikusabb irányvonalat valljuk: először a parlamentnek kell nyilatkoznia a kérdésben, a kormány csak utána dönthet az ENSZ migrációs csomagjáról, azt viszont még nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról.

Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően. Míg a Liga határozottan ellenzi a jogilag nem kötelező érvényű ENSZ-csomagot, addig koalíciós partnerén, a populista Öt Csillag Mozgalmon (M5S) belül nő annak támogatottsága. Ennek ellenére az M5S-t vezető Luigi Di Maio kormányfőhelyettes meggyőződése, hogy a kormánypártok képesek megegyezésre jutni a kérdésben.

Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a paktum elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, valamint a befogadottak integrációjának erősítése.A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

Bár az ENSZ szerint az elfogadásra váró megállapodás nem lesz kötelező érvényű, ezt bármikor megváltoztathatják, így nem véletlen, hogy közel 10 ország már korábban kilépett az egyezkedésből.

A paktum gyakorlatilag legalizálná az illegális migrációt, meghívólevelet küldve újabb millióknak a Közel-Keletre és Észak-Afrikába. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS