Olaszország: a Sea Watch mentőhajója menjen Tunéziába

hirek.sk | MTI 2019. május 17., 19:16

Olaszország utasította a Sea Watch német segélyszervezet mentőhajóját 65 migránssal a fedélzetén, hogy Tunézia felé vegye az irányt - közölte pénteken a belügyminisztérium Rómában.

Sea Watch 3 Fotó: AP/Rene Rossignaud
A segélyszervezet Sea-Watch 3 nevű mentőhajója hatvanöt migránst mentett ki szerdán egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt, azóta kikötési engedélyre vár.

Az olasz tárca közlése szerint a Sea-Watch 3 tiszteletben tartja a rendvédelmi szervek figyelmeztetését és azt az utasítást kapta, hogy hajózzon Tunéziába.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ismételten megtagadta a civilszervezet hajójától, hogy kiköthessen Olaszországban.

Minden áron Olaszországba akarnak jönni. Ezek nem mentők, hanem embercsempészek, s ilyenként kezeljük is őket. Az embercsempészek előtt zárva maradnak az olasz kikötők."

- emelte ki a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője.

A hajó pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete mellett volt.

"Azt várjuk, hogy hamarosan kiköthessünk Lampedusán. Nagyon feszült az egészségügyi helyzet a fedélzeten."

- közölte Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője a nap folyamán. Mint mondta, sokan tengeribetegek, egy nő pedig égési sérülések miatt szorul kórházi kezelésre.

Több segélyszervezet is megtagadta a múltban, hogy Tunéziába vigye a Földközi-tengeren kimentett menekülteket, mivel szerintük az észak-afrikai államban a menedékkérők jogsértések veszélyének lennének kitéve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS