HIRDETÉS

Obama példának állítja Egyiptomot

2011. február 15., 14:25
WASHINGTON. "Határozott üzenetet küldtünk régióbeli szövetségeseinknek, s ebben az áll, hogy inkább Egyiptomról vegyenek példát, és ne Iránról" - mondta Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.
WASHINGTON. Barack Obama amerikai elnök kedden Egyiptomot állította példaként az Egyesült Államok arab világbeli szövetségesei elé, s felszólította őket, hogy menjenek elébe lakosságuk demokratikus követeléseinek; egyúttal reményét fejezte ki, hogy az irániak folytatják a vezetésükkel szembeni kiállásukat. "Határozott üzenetet küldtünk régióbeli szövetségeseinknek, s ebben az áll, hogy inkább Egyiptomról vegyenek példát, és ne Iránról" - mondta Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. "Van a Közel-Keleten egy dinamikus fiatal generáció, amely nagyobb lehetőségekre tör, s azoknak, akik ezen országok bármelyikét vezetik, a változások élére kell állniuk, s nem maradhatnak le az események mögött" - magyarázta.

Barack Obama

 Obama és Mubarak

Fehér házi sajtóértekezletén Obamát arról kérdezték, hogyan érez az egyiptomi forradalom nyomán a Közel-Keleten várható változásokkal kapcsolatban. Az elnök azt mondta, hogy a hírközlés szabadságában az okostelefonok és a Twitter révén beállt változásokkal minden korábbinál igazabb (az az állítás), hogy a kormányoknak el kell ismerniük, a népük egyetértésével kell cselekedniük. "A térség kormányai kezdik ezt megérteni" - tette hozzá. Az amerikai elnök ezzel szemben ironikusnak találta, hogy az iráni rezsim "úgy tesz, mintha ünnepelné, ami Egyiptomban történt, miközben valójában pontosan az ellenkezőjét tette annak, ami Egyiptomban végbement, levadászva és ütlegelve mindazokat, akik megpróbálják békésen kifejezésre juttatni a véleményüket Iránban". "Remélem, Irán népében továbbra is meglesz a bátorság arra, hogy kifejezze szabadságvágyát és azt az óhaját, hogy egy, a többséget képviselő kormánya legyen" - mondta. Az egyiptomi helyzetről ugyanakkor úgy vélekedett Obama, hogy "nyilvánvalóan sok még a teendő", de "amit eddig láttunk, az pozitív". Az amerikai elnök egyúttal üdvözölte, hogy a hadsereg legfelsőbb tanácsa megerősítette: betartja Egyiptom Izraellel és másokkal kötött nemzetközi szerződéseit. (MTI)

Forrás: MTI/AFP/AP
0 HOZZÁSZÓLÁS