HIRDETÉS

Nézeteltérések miatt hétfőn folytatódnak a német koalíciós tárgyalások

hirek.sk 2018. február 05., 07:49
BERLIN. Nem sikerült minden nézeteltérést rendezni, így hétfőn folytatódnak a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Martin Schulz elnöksége alatt álló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között - mondták el a tárgyalások résztvevői a dpa német hírügynökségnek vasárnap este.

A pártok eredeti célja az volt, hogy vasárnap lezárják a tárgyalási szakaszt.

Hétfőn valószínűleg nem csak a hivatalos koalíciós megállapodást fogalmazzák majd meg, de tovább folytatódnak a megbeszélések azokról a kérdésekről, amelyekről eddig nem sikerült megegyezésre jutni.

"Nagyon előremutató napot tudhatunk magunk mögött, és sok témában megegyezésre jutottunk" - mondta vasárnap est Lars Klingbeil, az SPD főtitkára. Hozzátette, hogy mindezek ellenére néhány kérdésben még túl távoliak az álláspontok, és azok részletes megtárgyalását inkább a következő napra hagyják. A főtitkár közölte: hétfő délelőtt 10 órakor a pártok képviselői újra találkoznak a szociáldemokraták főhadiszállásán, a berlini Willy Brandt Házban.

A hét folyamán számos párttisztségviselő figyelmeztetett, hogy a tárgyalások elhúzódhatnak a munkaügy és az egészségügy körüli viták miatt. Merkel is azt nyilatkozta, hogy nem lesz könnyű lezárni az egyeztetéseket.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást márciusban rendezhetik meg, és sikere esetén húsvét körül létrejöhet az új német szövetségi kormány.

Németországban a szeptemberi választások óta nincs új kormány, és közvélemény-kutatások szerint emiatt egyre nő a feszültség a szavazók körében. Az SPD támogatottsága 18-19 százalék közé esett a szeptemberi választásokon elért, egyébként is történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalék óta. A politikai kötélhúzás a CDU/CSU népszerűségét is megtépázta.

Nógrádi: Mélyek a szakadékok Németországban

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: két plusz napot iktattak be a tárgyalásokba, pedig sokan már azt is pedzegették, hogy akár már vasárnap megegyezhetnek mindenben. Mindegyik delegáció úgy nyilatkozott, hogy a kérdések 95 százalékában már megállapodtak. A maradék 5 százalékban van például az orvoskérdés, az egész egészségügy és a lakásbérlés ügye; az összes többiben sikerült valamilyen kompromisszumot kötni.

A szakértő rávilágított: a pártok érzékelik, hogy Németországnak ismét vezető szerepet kell vinnie az unióban, miután a britek kilépésével meggyengült a közösség, ráadásul Macronnal egy új francia politika jelent meg. Ennek ellenére látni kell azt is, hogy kormány és ellenzék között nagyon mélyek a szakadékok, máshogy látják az alapvető kérdéseket és a jövőt.

Azt is elmondta, hogy a migránsok befogadásával kapcsolatban nem csak Európa, de Németország is sokkal megosztottabb, mint volt: egyre több olyan hangot lehet hallani, amely elutasítja a befogadást, komplett városok nyilvánítják ki, hogy egy darab migránst sem hajlandóak befogadni, miután a város megtelt, a bűncselekmények száma pedig nőtt.

Nógrádi György kitért arra is: augusztustól lehet végrehajtani a családegyesítéseket a migránsok számára, ez pedig azt jelenti, hogy 60 ezer ember várja, hogy bebocsássák. A mostani koalíciós megállapodások szerint havi ezer embert engednének be.

0 HOZZÁSZÓLÁS