Népzenei tanoda Tornalján

hirek.sk 2014. február 09., 16:27
Tornalja: A városi művelődési központ népzenei tanoda létrehozását szeretné megvalósítani. A tervek között szerepel a hangszeres népzeneoktatás bővítése, néptánctanfolyam indítása és hagyományőrző csoportok létrehozása is.

Pusko Gábor, a városi művelődési központ igazgatója elmondta: "Vannak emberek, akik érdeklődenek a folklór iránt, viszont saját maguktól nem fognak hozzá tanulni, vagy ha akarnák is – nincs rá lehetőségük. Innen jött az öltet, hogy a helyi általános iskolával, a Kazinczy Ferenc Magyar Tanításí nyelvű iskolával megszerveztünk egy gyerek néptáncegyüttest, illetve szakmai segítséget nyújtunk a Hóvirág népdalkörnek, amely legutóbb a Bíborpiros szép rózsán, Dunaszerdahelyen is szerepelt. Emellett úgy gondoltuk, hogy nagyon jó lenne a hangszeres népzenei oktatást is elkezdeni, ugyanis ismereteim szerint sem Tornalján, sem a távolabbi térségben nem folyik még a zeneiskolákban népzenei oktatás".

Nem titkolt szándéka a művelődési központnak egy felnőtt néptáncegyüttes létrehozása. A városban egykor működött néptánccsoportnak nagyon nagy sikerei voltak. Az 1956-ban alakult Èierazeò a volt Csehszlovákia egyik legelismertebb csoportjának számított, számos hazai és külföldi fellépéssel.

Ez a néptánccsoport több évtizeden keresztül biztosította a kultúra fejlődését és megmaradását Tornalján. Megszűnését követően hosszú ideig nem működött a városban egyetlen művészeti csoport sem. A helyi magyar tannyelvű alapiskola falai között három évvel ezelőtt alakult a Galiba néptánccsoport és a Hóvirág éneklőcsoport.

"Kezdetben 25 tanulónk volt, de nagy szerencsénkre ez évről évre bővül. Kicsit féltünk tőle, hogyan is fog működni, hogyan tudjuk majd rászedni a mai kor gyermekét arra, hogy megszeresse, megismerje a népi játékokat, megismerje magát a néptánc világát, de nagyon örülünk neki, hogy ez ilyen jól alakul és a gyerekek ennyire szeretnek idejárni" - nyilatkozta Pierzchala Mária tanár.
.

Ma már több, mint 60 gyerek látogatja a néptánccsoport foglalkozásait. Fokozatosan tanulják a néptánc elemeit, lépéseit. A városi művelődési központ most elsősorban a felnőtt lakosokat próbálja megszólítani. Egy pályázatnak köszönhetően vásároltak citerákat, így a citeraoktatás még ebben a hónapban elkezdődik. Szakkörök formájában szeretnék biztosítani a népi ének oktatását, továbbá a népi hangszerek, mint például a koboz, a furulya, vagy a duda megszólaltatásának az elsajátítását is.

(A témáról összeállítást láthatnak majd a Felvidéki Híradóban.)

Forrás: Hirek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS