Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi bányatragédia miatt

hirek.sk | MTI 2018. december 23., 11:44

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi Karvinában bekövetkezett, 13 bányász - köztük 12 lengyel - életét követelő bányaszerencsétlenség miatt.

Fotó: Google Street View
A gyásznap alkalmából a középületeken félárbócra engedik a gyászszalaggal ellátott lengyel nemzeti zászlókat, és nem tartanak meg nagyobb részvételű kulturális és sportrendezvényeket. A külföldi lengyel külképviseleteken részvétkönyveket nyitnak.

A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő CSM bányában csütörtök késő délután történt sújtólégrobbanás. A 800 méter mélyen dolgozó 23 vájár közül 10 sérültet mentettek ki. Emellett egy bányász élettelen testét is felszínre hozták, a többi 12 áldozat továbbá is a bánya mélyén van.

A 10 sérült közül ketten kórházban vannak súlyos égési sérülésekkel, mindkettő lengyel. Egyikük állapotát az orvosok válságosnak minősítették.

Mintegy 200 cseh és lengyel bányamentő próbálja eloltani a robbanás okozta tüzet, négyórás műszakokban váltják egymást.

Csehországban az áldozatok emlékére szombat délben országszerte megszólaltak a szirénák. A CSM bányánál emberek gyertyákat gyújtanak, virágokat helyeznek el. A hozzátartozók megsegítésére két gyűjtés is indult Csehországban.

A magyar házelnök is részvétét fejezte ki cseh és lengyel kollégájának.

"Sajnálattal gondolok a cseh és lengyel áldozatokra, valamint gyászoló szeretteikre. Kérem, fogadja együttérzésem!" - olvasható a Jaroslav Kubera cseh szenátusi és Radek Vondrácek képviselőházi elnöknek írott gyásztáviratban.

"Osztozunk a gyász fájdalmában. Ebben a tragikus pillanatban is szolidárisak vagyunk Lengyelországgal és Csehországgal" - áll a Stanislaw Karczewskinek, a lengyel szenátus és Marek Kuchcinskinek, a szejm elnökének küldött gyásztáviratban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS