2018. szeptember 6., 15:30

Németh Zsolt: az uniós struktúráknak a nemzetállamokat kell szolgálniuk

Párbeszédet kell folytatni az Európai Unióban a tagállamok számára optimális intézményrendszerről, fontos, hogy az uniós struktúrák mindig a nemzetállamokat szolgálják - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön a dél-lengyelországi, krynicai gazdasági fórumon elhangzott felszólalásában.

nemeth-zsolt.jpg
Fotó: archívum

Az Európai Unió (EU) elődjének, az Európai Szén- és Acélközösségnek egyik alapító atyja, Robert Schuman örökségéről szóló pódiumbeszélgetésen Németh Zsolt rámutatott: Schuman eredeti koncepciója a nácizmus visszatérésének megakadályozását célozta a második világháború után, szándéka a szovjet expanzió, a proletarizmus globális terjedésének megállítása is volt. Felfogásában az európai integráció a nemzetállamok együttműködését és egy államok feletti struktúra egymás melletti létezését jelentette - emlékeztetett a magyar politikus.

Hangsúlyozta: Schuman elképzelése szerint az európai struktúrák szolgálják a nemzetállamokat, nem pedig szembeszegülnek velük. Megjegyezte: ma az Európai Bizottság "egyes körei valamifajta ellensúlyt próbálnak találni az eredeti elgondolással szemben". "Nem arról van szó, hogy több vagy kevesebb államfeletti struktúrát akarunk-e Európában, hanem arról, ezen struktúrák milyen formája lenne optimális az európai lakosság és a nemzetállamok szabadsága, jóléte és biztonsága szempontjából" - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az EU jövőjéről folyó vitában a magyar kormány "kész párbeszédet folytatni az európai intézmények hatáskörének bővítéséről, illetve szűkítéséről" - mondta Németh Zsolt. Szerinte az uniós hatáskör bővítése két területen lehetséges: az európai védelmi politika, valamint az európai digitális piac elmélyítése terén.
"Fontos azonban, hogy az állam feletti struktúrák mindig a nemzetállamokat szolgálják" - húzta alá Németh Zsolt. A pódiumbeszélgetésben részt vett Gyöngyösi Márton, Jobbik frakcióvezetője is.

A közép-európai Davosnak is nevezett krynicai fórumot 28. alkalommal szervezték meg. A rendezvényen mintegy ötezer vendég vesz részt.
A csütörtök este befejeződő három napos fórumon több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.