HIRDETÉS

Németh: Esterházy János a szlovák-magyar testvériség szimbóluma

2011. március 11., 13:37
BUDAPEST. A szlovák népnek nem egyedül kell szembenéznie a múlttal, mert a magyarok partnerek ebben - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának megemlékezésen, amelyet Esterházy János születésének 110. évfordulóján tartottak pénteken Budapesten.
BUDAPEST. Az államtitkár utalt arra, hogy Esterházy János nem pusztán békét akart, hanem mélyen hitt a két nép testvériségében is. A szlovák parlamentben 1942-ben egyedüliként nem szavazta meg a szlovákiai zsidóság deportálását, és mindent bevetett, hogy meggyőzze képviselőtársait ennek a törvénynek a tarthatatlanságáról.

Forrás: internet

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Esterházy János a szlovák-magyar testvériség szimbóluma, és rehabilitálása a szlovák-magyar kapcsolatok ügyének rehabilitálása is. Megfogalmazása szerint "ez talán ezért is megy nehezen", de erre előbb-utóbb sor kell hogy kerüljön, és véleménye szerint a szlovákok részéről is megvan rá az igény. Németh Zsolt annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy "el fog jönni a tavasz a szlovák-magyar viszonyban is". Kitért arra: Kassán szombaton közösen avatják fel szlovákok és magyarok Esterházy János szobrát, amelyet közös szabadságszobornak lehet tekinteni, mert mindkét nép a sajátjának érezheti.
 
Arany Érdemkereszt Esterházy János fogolytársának
 
    Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a felvidéki politikus életútját kiemelve, lányának, Esterházy-Malfatti Alice-nak Szent István-érmet adományozott, Schmitt Pál államfő pedig a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át a felvidéki politikus egykori fogolytársának, a cseh Jan Jankunak. A férfi együtt raboskodott Esterházy Jánossal, és hosszabb ideig ápolóként volt mellette. Segítette, támogatta törekvéseit, s neki köszönhető, hogy halála előtt utolsó kenetben részesülhetett. Esterházy János börtönben tanúsított példamutató magatartásáról neki köszönhetően tudhatunk sokat – hangsúlyozta laudációjában Semjén Zsolt.
    Az ünnepségen felszólalt Berényi József, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja elnöke is, aki Esterházy János példamutatására és rehabilitációjának fontosságára mutatott rá. Azt mondta: Esterházy János felsorakozik a nemzet nagyjai közé, értékek szerint politizált, és nem dőlt be a kor konjunktúrájának. A rehabilitációja körüli konfliktus mindenki számára megalázó, értelmetlen, de teljes realitásában mutatja meg a társadalmi viszonyokat – hangoztatta az MKP elnöke. Berényi azt kívánta, hogy a felvidéki magyarság térjen vissza az Esterházy János-féle útra, s jöjjön el az az idő, amikor újra természetes lesz, hogy minden unoka magyar nyelven szól nagyszüleihez.

Forrás: internet

Az SNS tiltakozik
 
A Szlovák Nemzeti Párt nyilvánosan tiltakozott Esterházy János mellszobrának hétfőre tervezett felavatása ellen. Rafael Rafaj az SNS alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a szlovákiai magyar politikus megkérdőjelezte a szlovák-magyar határt és a revizionizmust támogatta. Rafaj felszólította Mikuláš Dzurinda külügyminisztert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Kassán ne kerülhessen felavatásra Esterházy gróf mellszobra. A politikus egyúttal okot lát arra is, hogy a szlovák külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tiltakozzon Farkas Géza magyar konzul sajtóban megjelent kijelentései miatt.  Farkas Géza az egyik felvidéki magyar elektronikus portálnak azt nyilatkozta: Szlovákiában egy virtuális történelem kialakításának kényszere munkál. Rafael Rafaj szerint a konzul megkérdőjelezte a szlovák történelmet.
0 HOZZÁSZÓLÁS