Nem vesz részt a katari emír a GCC-csúcstalálkozón

hirek.sk | MTI 2018. december 09., 06:25

Nem vesz részt Tamím bin Hamad ász-Száni sejk katari emír az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) vasárnapi rijádi csúcstalálkozóján - jelentette szombaton az Anadolu török hírügynökség egy katari tisztségviselőre hivatkozva.

Tamím bin Hamad ász-Száni Fotó: AFP

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király a hét elején meghívót küldött a katari vezetőnek az eseményre annak dacára, hogy a GCC több tagállama, Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek számos egyéb országgal együtt 2017 júniusában bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Azt állították, hogy Katar terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeibe. Doha rendszeresen visszautasította az ellene felhozott vádakat.

A GCC tagjai az említett országokon kívül Omán és Kuvait is. Előbbi nem csatlakozott a Katar ellen hirdetett bojkotthoz, míg utóbbi közvetíteni próbál az öböl menti válság felei között.
A GCC tavalyi - eredetileg kétnaposra tervezett - csúcstalálkozóját Kuvaitban néhány órával a megnyitó után berekesztették, miután Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek vezetői távol maradtak és csak alacsonyabb szinten képviseltették magukat.

0 HOZZÁSZÓLÁS