Nem tűnnek el a fővárosból a játéktermek

hirek.sk 2017. február 17., 10:27
POZSONY. Nem tűnik el Pozsonyból a fővárosban jelenleg működő mintegy 300 játékterem – döntöttek róla csütörtöki képviselőtestületi ülésükön a város honatyái.

A hazárdjátékok Pozsony területén történő üzemeltetésének tiltásáról szóló általános érvényű rendelet (VZN) jóváhagyásához a fővárosi képviselőtestületben helyet foglalók kétharmados támogatására lett volna szükség. A 41 jelenlévő képviselőből 24-en szavaztak a javaslatra, így az végül zátonyra futott. Ez egyben azt jelenti, hogy a képviselők nem tettek eleget a 8018 petíciós íven 136 139 aláírást összegyűjtő petíciós bizottság a hazárdjátékok fővárosi betiltását célzó kérelmének. Az íveken szereplő aláírások mindegyikét ellenőrizték. Az érvényes aláírások száma 98 118.

A csütörtökön a képviselők elé tett általános érvényű rendelet javaslata szerint az fenyegetett, hogy a főváros teljes területén, így a szállodákban, motelekben, panziókban, a kereskedelmi és szolgáltatóipari, továbbá kulturális célokra szolgáló épületekben és a nyilvános szórakozóhelyeken nem működhetnének játéktermek, amelyeket annak elfogadása esetén lakóházakban sem üzemeltethettek volna.

A városi képviselők csütörtökön déltől foglalkoztak a kérdéssel, ám a szavazásra csak 21:00 órakor került sor. Előbb megnyitották, majd az ebédszünet miatt félbeszakították a vitát. Azt megelőzően, hogy a képviselőtestület szavazott volna előbb a macskákról és menhelyekről, az erdőkről szóló napirendi pontokat vitatta meg. A hazárdjátékokról szóló nyilvános napirendi pont keretén belül a város polgárai is felszólalási lehetőséget kaptak. A vita során egyes képviselők a hazárdjátékok teljes körű betiltása mellett foglaltak állást, mások a tiltás enyhítése mellett szólaltak fel, és akadtak olyanok is, akik szerint a különféle hazárdjátékok betiltása semmi jóhoz nem fog vezetni.

A Prímás tér és a Prímás palota már reggel a játéktermek betiltását követelő aktivistákkal telt meg. A tüntetők közül többen „Állítsuk meg a hazárdjátékokat” felirattal ellátott pólókat viseltek, s a vita során többször is tapssal adták jelét annak, hogy az általános érvényű rendelet elfogadása mellett vannak. A szavazás eredményeit hallva ugyanakkor „Szégyen!” kiáltással és hangos fújolással adtak hangot nemtetszésüknek.

Ivo Nesrovnal főpolgármester a szavazást követően csalódottan nyilatkozott. „Még a szavazást megelőzően azt mondtam a képviselőknek, hogy egész Szlovákia ránk fordítja figyelmét, ezért arra kértem őket, hogy támogassák a petíciós javaslatot. A képviselőtestület döntése sokkolt. Több mint 136 ezer pozsonyi egyértelműen nyilatkozott, a képviselők pedig ignorálták őket. Ez Pozsony és a pozsonyi lakosok veresége. A főváros mindent megtett annak érdekében, hogy ellenőrizze az aláírásokat” – mondta újságíróknak nyilatkozva Nesrovnal. „Mindenkinek véleményt kell alkotnia azzal kapcsolatban, hogy ki és kit képviselt, hogy ki képviselte a pozsonyiakat és ki valaki mást” – hangzott Nesrovnal reakciója arra a kérdésre, mit gondol egy esetleges szavazatvásárlásról.

Dominika Lukáèová, a Szórakozás és Szerencsejáték Szövetség (AZAH) és a Videojátékok Üzemeltetői Szövetségének (APV) szóvivője csütörtökön este úgy nyilatkozott, hogy kisebb csoda, hogy Pozsony város képviselői nem féltek nyíltan kifejezésre juttatni véleményüket. „Mi hallottunk róla, hogy a szabályozás, nem pedig a hazárdjátékok teljes betiltása mellett vannak. Csodálatos, hogy győzött a demokrácia, a képviselők szabad akarata, s a pozsonyiak akarata, mert 50 százalékuk azt mondja, hogy nem akarja teljes mértékben betiltani a hazárdjátékokat, hanem azok korlátozása mellett van. Szigorú korlátozás nem lesz, Pozsonynak viszont nem kell majd a feketepiactól és a maffiától szenvednie” – összegezte Lukáèová, hozzátéve, hogy tudatosították, hogy szabályozásra van szükség, mert a pozsonyiak nincsenek megelégedve a jelenlegi állapotokkal.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS