Nem kérnek az SPD-sek Kramp-Karrenbauerből

Hírek.sk 2019. március 11., 10:07

Magukra maradtak a német szociáldemokraták, az SPD az Angela Merkel kancellár utódlása körüli vitában, miután a pártvezetőség több tagja is kifejtette álláspontját a Der Spiegel hetilapnak a kereszténydemokrata (CDU) pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer még a választások előtti esetleges kancellári kinevezéséről.

Annegret Kramp-Karrenbauer Fotó: archívum
A sajtóban gyakran AKK-ként emlegetett politikus decemberben lett a legnagyobb kormánypárt vezetője, miközben tartják magukat a találgatások, miszerint a kormányfői posztot is átvenné Merkeltől még a törvényhozási ciklus 2021-es vége előtt. Erről azonban a CDU nagyobbik kormánykoalíciós partnere, az SPD hallani sem akar.

 Ha Merkel megpróbálja átjátszani a kancellári posztot Kramp-Karrenbauernek, azonnal új választásokat kell kiírni – mondta Johannes Kahrs SPD-politikus, hozzátéve, egy ilyen kísérlet esetén pártja „ámokfutásba” kezdene.

De Tobias Hans, Saar-vidék tartomány ­CDU-s miniszterelnöke úgy vélte, a jelek szerint az SPD már az ellenzéki időkre készül. Christian Lindner liberális pártvezető azt mondta: a szocdemek valószínűleg nem lépnének ki a kormányból, ha AKK váltaná Merkelt.

Mindeközben a Bild am Sonntagnak azt írta, a német kormánypártok újabb vitát kezdtek a menekültügyi szabályozásról. Az SPD-s vezetésű munkaügyi tárca a CDU ellenállása dacára egy egyedülálló menedékkérő havi juttatását 135 euróról 150-re, a házasokét fejenként 122-ről 136-ra emelné.

Forrás: Magyar Nemzet
0 HOZZÁSZÓLÁS