Nem kapott bizalmat a parlamenttől az Észt Reformpárt vezetőjének kormánya

hirek.sk | MTI 2019. április 15., 17:36

Nem szavazott bizalmat hétfői ülésén az észt parlament (Riigikogu) a márciusi választásokon győztes liberális Észt Reformpárt vezetője, Kaja Kallas által javasolt kormánynak.

Kaja Kallas sikertelen próbálkozása Fotó: Wikipedia

A 101 fős törvényhozásban jelen lévő 100 képviselő közül 45-en szavaztak arra és 53-an az ellen, hogy Kallas kormányt alakíthasson, és ő lehessen az ország első női miniszterelnöke.

A meghiúsult kormányalakítási kísérletet követően Kersti Kaljulaid észt elnöknek hét napon belül ismét javaslatot kell tennie a miniszterelnök személyére. A Reuters hírügynökség szerint Kaljulaid várhatóan Jüri Ratast, az Észt Centrumpárt vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

Az Észt Reformpárt vezetőjét április 5-én bízta meg kormányalakítással az államfő, de a jelöltnek már akkor is kétségei voltak afelől, hogy meg tudja szerezni a kormányalakításhoz szükséges támogatást. Bár Kallasnak sikerült megszereznie a kormányalakításhoz a Szociáldemokrata Párt (SDE) támogatását, de nem sikerült megállapodásra jutnia a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal.

A március 3-i választásokon a legtöbb mandátumot az Észt Reformpárt szerezte, szám szerint 34-et, míg az SDE 10 képviselői helyhez jutott, így nem sikerült többséget szerezniük a 101 fős parlamentben. Ezzel szemben a Centrumpárt 26, továbbá a vele koalícióra lépő, radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) 19, valamint a Pro Patria 12 mandátumával többségbe kerülne a parlamentben.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS