Nagyszabású díszszemle Moszkvában

Hírek.sk 2018. május 09., 10:14

Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország feletti Győzelem Napját, ellentétben Európa más államaival, ahol a II. világháborút Európában végérvényesen lezáró kapituláció aláírásának napját, május 8-át tekintik a háború végének.

Évek óta megszokott jelent Fotó: archívum
A moszkvai díszszemlék rendszerint tematikusak. Az akció fő üzenete természetesen az, hogy Oroszország erős és nem tanácsos vele ujjat húzni. Három évvel ezelőtt, az európai háború befejezésének 70. évfordulóján például a legkorszerűbb hadi technikát és harckocsikat vonultatta fel, köztük a T-14 Armata tankot. Tavaly bemutatták azokat a harckocsikat, amelyek sarkvidéki viszonyok között képesek manőverezni. Ugyanakkor a hatalmas zivatar miatt a légierőt visszarendelték, ezért a vadászgépeket nem láthatta a Vörös téren összegyűlt sok ezer bámészkodó.

Az idei díszszemlén több mint 13 ezer katona vonult el Vlagyimir Putyin negyedszer kinevezett államfő és a meghívott vendégek előtt. Az ez évi szemle többe került, kb. 900 ezer euróba, mint a legutóbbi kettő, a hadsereg most a legújabb harci gépeket is felvonultatta.

0 HOZZÁSZÓLÁS