Moszkvában tárgyalt a Kelet-Líbiát uraló erők vezetője

hirek.sk | MTI 2018. november 08., 06:50

Moszkvában tárgyalt szerdán Halifa Haftár tábornok, a Kelet-Líbiát uraló erők vezetője.

Halifa Haftár tábornok Fotó: Archívum

A tábornokot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter fogadta, a líbiai válságot és az észak-afrikai és közel-keleti térség biztonsági helyzetét vitatták meg - közölte az orosz védelmi tárca részleteket mellőzve.

Haftár nem először járt Oroszországban, tavaly januárban pedig az éppen a Földközi-tengeren hajózó Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozóra látogatott, ahol videokapcsolaton keresztül tanácskozott Sojguval. Mint a Reuters brit hírügynökség rámutatott, Oroszország már többször is jelét adta annak, hogy a nemzetközileg támogatott, Tripoliban ülésező líbiai egységkormány ellenzékéhez tartozó Haftárt támogatja a líbiai válság megoldása tekintetében.

Megfigyelők szerint Haftárt széles körben egy olyan erős kezű, befolyásos vezetőnek tartják, akire a Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után káoszba süllyedt Líbiának szüksége van.

A líbiai katonai vezető moszkvai látogatására azelőtt került sor, hogy az olaszországi Palermóban a líbiai válságról szóló nemzetközi konferenciát rendeznek november 12-én és 13-án, amelyen - Olaszország közlése szerint - Haftár is részt vesz.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS