Moszkva azt szeretné, ha Washington felújítaná a béketárgyalásokat a tálibokkal

hirek.sk | MTI 2019. szeptember 14., 14:36

Oroszország azt szeretné, ha az Egyesült Államok felújítaná az egy héttel ezelőtt felfüggesztett béketárgyalásait az afganisztáni tálib lázadókkal - közölte a moszkvai külügyminisztérium szombaton, miután a hivatalban fogadták a tálibok egy küldöttségét.

Fotó: Pixabay

A minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hogy a tálibok megerősítették, hajlandók folytatni a tárgyalásokat Washingtonnal. A RIA Novosztyi arról nem számolt be, hogy mikor történt ez a találkozó, de arról igen, hogy részt vett rajta Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja.

Tálib tisztségviselők nem sokkal korábban bejelentették, hogy delegációt küldenek Moszkvába, majd később Kínába és több közép-ázsiai országba, hogy megvitassák ezen országok vezetőivel a kilátásokat a Washingtonnal folytatott tárgyalásaik összeomlása után. Azonban a Reuters hírügynökség szerint az egyik meg nem nevezett tálib vezető akkor azt mondta: nem az a céljuk, hogy sikerüljön felújítani a béketárgyalásokat Washingtonnal, hanem az, hogy felmérjék: mekkora térségbeli támogatást tudnak szerezni az amerikai erők Afganisztánból való kiszorításához.

Donald Trump amerikai elnök arra hivatkozva vetett véget a tárgyalásoknak, hogy a tálibok ezekkel párhuzamosan folytatják gyilkos merényleteik elkövetését Afganisztánban.

Moszkva már a hét közepén is abban reménykedett, hogy sikerül felújítani a tárgyalásokat, és egy békemegállapodás eredményeként az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonulnak az országból, mert szerinte ez a tartós béke záloga az országban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS