Mintegy hetvenmillió csirkét vágtak le Brazíliában az országot megbénító kamionos sztrájk miatt

hirek.sk | MTI 2018. május 30., 08:04

Mintegy hetvenmillió csirkét vágtak le hétfőig Brazíliában, mert az országot megbénító kamionos sztrájk miatt nem jutottak táphoz a baromfitenyésztők - közölte kedden a brazíliai baromfi- és sertésfeldolgozó szövetség (ABPA).

Fotó: AFP

A brazil kamionsofőrök a múlt héten léptek sztrájkba, miután az állami olajipari vállalat, a Petrobras bejelentette a dízeláremelést. Az országossá dagadt sztrájkban több mint egymillióan vettek részt, mintegy ezer utat zártak le, megbénítva sok helyütt a forgalmat a latin-amerikai országban.
A sztrájk hatalmas csapást mért Brazília gazdaságára is, több város élelmiszer-, üzemanyag és gyógyszerhiánnyal küszködött, egyes helyeken rendkívüli állapotot is hirdettek.

Az ABPA becslései szerint a latin-amerikai ország mintegy 120 ezer tonna potenciális exportterméket veszített a kamionosok sztrájkja miatt. Marhahúst szállító mintegy 4 ezer kamion áll országszerte az utak szélén, a hús pedig hamarosan rohadásnak indul - közölte az Abiec marhahús-kereskedő csoport. Az Abiec hozzátette: Brazília 109 marhahús-feldolgozó üzeméből csupán kettőben folyt munka, és még azok is csak félgőzzel.

Michel Temer brazil elnök végül vasárnap engedett a kamionsofőrök követeléseinek, bejelentette, hogy 0,46 realra (34 forint) csökken a dízel literenkénti ára. Az elkövetkező hatvan napig megmarad ez az ár, és utána havonta felülvizsgálják. Temer szerint a fuvarozók mentesülnek a fizetős autópályákon a díjfizetés alól, akkor is, ha teherautójuk nem szállít árut.

Eközben az olajipari dolgozók szakszervezetei bejelentették, hogy szerdától három napig terjedő sztrájkot kezdenek, ami tovább súlyosbítaná az ország gazdasági helyzetét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS