HIRDETÉS

Mintegy 90 migráns fulladt vízbe hajótörés miatt

hirek.sk 2018. február 02., 14:54
RÓMA. Mintegy kilencven, többségében pakisztáni migráns vízbe fulladhatott a líbiai partok közelében, miután az őket szállító embercsempészek bárkája elsüllyedt - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM).

A tájékoztatás szerint eddig tíz holttest sodródott a partra, nyolc pakisztánié és két líbiaié. Három ember biztosan túlélte a tragédiát - közölte telefonon Olivia Headon, az OIM szóvivője a tunéziai fővárosból, Tuniszból.   

Hozzátette: az előzetes adatok szerint a vízi jármű elvesztette egyensúlyát. Túlélők arról számoltak be, hogy az emberek többsége Olaszországba akart eljutni. Mintegy kilencvenre becsülték az utasok számát, de mint Headon elmondta, ellenőrizni kell még, hogy a tragédiában pontosan hányan haltak meg.   

Az OIM adatai szerint tavaly 3138 pakisztáni érkezett Olaszországba azt követően, hogy átkelt a Földközi-tengeren. Idén eddig a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy 240-nel többen érkeztek.   

Az elmúlt évben több mint 3100-an haltak meg vagy tűntek el a Földközi-tengeren útban Európa felé, közülük több mint 2800-an a líbiai partoknál - a Nemzetközi Migrációs Szervezet összesítése alapján.

A folyóba fulladt egy migráns, aki illegálisan próbált Szlovéniába jutni Horvátországból

A Szlovénia és Horvátország között természetes határt képező Kupa folyóba fulladt egy közel-keleti migráns, aki Szlovéniába próbált bejutni illegálisan, halálának pontos körülményeit egyelőre nem sikerült tisztázni - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

A vízbe fulladt férfi holttestét Ladesici településnél, Károlyvárostól (Karlovac) nyugatra találták meg szerdán. A rendőrség szerint a sorsára hagyott határsértő nem volt egyedül, erre a hatóságok a helyszíni nyomokból következtettek és abból, hogy a bevándorlók több csónakot is elloptak, amelyeket a szlovén oldalon, elhagyatottan találtak meg.   

A balkáni migrációs útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, így Bosznia-Hercegovinán keresztül is érkeznek Horvátországba.   

A lap úgy vélte: az illegális határsértők Bihács (Bihac) térségében lépik át a boszniai-horvát határt, és Károlyváros megyén keresztül próbálnak meg bejutni Szlovéniába. Az újság arról is írt, hogy károlyvárosi rendőrség hivatalosan nem közöl adatokat az illegális határsértők számáról és az ellenük folytatott eljárásokról, de más források szerint az elmúlt néhány hónapban megerősödött a migrációs nyomás ezen a vidéken. A helyi lakosok naponta látnak kisebb-nagyobb csoportokat, nőket, férfiakat és gyerekeket, ahogy a késő esti és éjszakai órákban a szántóföldeken, valamint a helyi utakon járnak.   

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS