Mike Pompeo a Moszkvában kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár azonnali szabadon bocsátását követeli

hirek.sk | MTI 2019. január 02., 19:30

A Moszkvában kémkedéssel vádolt amerikai állampolgár azonnali szabadon bocsátását követelte Mike Pompeo külügyminiszter.

Archív felvétel Fotó: TASR/AP

Az amerikai diplomácia vezetőjének nyilatkozatát a washingtoni külügyminisztérium hozta nyilvánosságra szerdán.

Pompeo közölte: az amerikai kormányzat magyarázatot vár Moszkvától arra is, hogy miért tartóztatták le Paul Whelan volt tengerészgyalogost. Mint mondta: az Egyesült Államok reméli, hogy konzulátusának munkatársai rövid időn belül kapcsolatba léphetnek az őrizetbe vett Whelannal.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) december 31-én közölte hogy őrizetbe vettek egy amerikai állampolgárt, akit kémkedéssel gyanúsítanak.

Az FSZB közleménye részletekről nem számolt be, de tudatta: Paul Whelant december 28-án érték tetten és fogták el, és az orosz hatóságok megindították ellene a bűnügyi eljárást.

A kémkedést Oroszországban tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Az orosz külügyminisztérium Pompeo nyilatkozata után bejelentette: lehetővé tették, hogy az amerikai konzulátus munkatársai találkozhassanak Whelannal.

Kedden Whelan családja közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a 48 éves volt tengerészgyalogos - aki jelenleg egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetője -, ártatlan, és csupán azért érkezett Moszkvába, hogy részt vegyen egy esküvőn. A családtagok felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőivel és kongresszusi politikusokkal is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS