Mi állhat a szívelégtelenség hátterében?

2013. szeptember 17., 11:34
hirek.sk
BUDAPEST. Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.
A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes a szervezet tápanyag- és oxigénigényét kielégítő mennyiségű vért pumpálni. Számos szívelégtelenséghez vezető rendellenességet nem lehet visszafordítani, bizonyos esetekben azonban egyszerűen kezelhető probléma áll a háttérben.

Az életmód változtatásai, többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett sóbevitel, a stressz és a depresszió kezelése, a súlyfölösleg leadása mind hozzájárulhat a szívelégtelenség romlásának megelőzéséhez, az életminőség javításához. A szívelégtelenség elleni legjobb védekezés az, ha megelőzzük vagy kezeltetjük a betegség kialakulásának rizikófaktorait, illetve kezeljük a háttérben álló betegségeket, így a koszorúsér-betegséget, a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, a cukorbetegséget és az elhízást.

A szívelégtelenség tipikus esetben krónikus betegség, lassan, fokozatosan alakul ki. Mivel a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe, a vér nem ürül ki elég gyorsan, megnehezedik a vér visszaáramlása a szervezetből a szívbe, emiatt pedig a májban, a hasban, az alsó végtagokban és a tüdőben panghat a vér. Innen kapta a betegség „a pangásos szívelégtelenség” nevet. A pangó vér légszomjhoz, fáradtsághoz és a bokák bedagadásához vezethet - írja a webbeteg.hu.

Ahogy a szervezet megpróbálja kompenzálni a szív csökkent pumpafunkcióját, további tünetek is kialakulhatnak. A szív egyre gyorsabban kezd verni, izomzata megvastagszik, és a kamrák jobban kitágulhatnak, hogy több vért tudjanak befogadni. A kamrák károsodása miatt előfordul, hogy a szív már nem szinkronban ver, ezáltal tovább csökken a szervezet vérellátása.

Az akut szívelégtelenség a szívműködés hirtelen károsodásakor alakul ki. Tünetei hasonlóak a krónikus szívelégtelenségéhez, azonban hirtelen alakulnak ki és sokkal súlyosabbak. Az akut szívelégtelenség okai közé tartozik a szívinfarktus, a szívizom vírusfertőzése, súlyos fertőzések, allergiás reakciók, a tüdőembólia (a tüdőben elakadó vérrög) és bizonyos, az egész szervezetet befolyásoló gyógyszerek, illetve betegségek. Ezek a kórállapotok nagyon gyorsan és drámaian tudják a szív pumpa funkcióját csökkenteni. Az akut szívelégtelenség gyors, koordinálatlan elektromos jeleket indíthat be a szívben (fibrilláció), ezáltal a szív gyakorlatilag képtelen lesz a pumpálásra. Az akut szívelégtelenség egy életet veszélyeztető, sürgősen ellátandó állapot.

Kövesse facebook oldalunkat is!