Mexikó „feltartóztatási övezetet” hozna létre délen

hirek.sk | MTI 2019. március 28., 08:26

„Feltartóztatási övezet” kialakítását tervezi a Közép-Amerikából észak felé tartó migránsok növekvő száma miatt a mexikói kormány a Tehuantepeci-földszorosban, az ország legkeskenyebb pontján a déli részén.

Fotó: Pedro Pardo

Olga Sánchez Cordero belügyminiszter szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbiak után egy újabb, hozzávetőleg 2500 emberből álló migránskaraván tart észak felé az országban, és úgy tudják, hogy egy ennél is nagyobb formálódhat Hondurasban.

A politikus a Kirstjen Nielsen amerikai belbiztonsági miniszterrel való hondurasi találkozója másnapján azt mondta, az övezet kialakítása jelentős változásokat hozhat. Részleteket egyelőre nem közölt a szövetségi erők és intézmények odatelepítéséről, de hangsúlyozta, hogy az intézkedések nem jelentik majd a mexikói-guatemalai határ militarizálását.

Az észak felé, az Egyesült Államok irányába tartó legújabb karaván jórészt nicaraguai, salvadori, hondurasi, guatemalai és kubai emberekből áll, de ez a menet már nem részesült olyan meleg fogadtatásban Mexikóban, mint a korábbiak.

0 HOZZÁSZÓLÁS