Merkel: kemény választ kell adnia a kölni támadásokra

hirek.sk 2016. január 05., 18:45
BERLIN. A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek - mint fogalmazott - a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

Szilveszter éjszaka szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származó" férfiak a kölni főpályaudvar környékén számos nőt molesztáltak és megloptak.

Nem számolt be a kölni eseményekről a német köztévé

Nem számolt be hétfő esti híradójában a szilveszteri kölni támadásról a német közszolgálati televízió. A ZDF elnézést kért ugyan, de most megvetés tárgya a Facebookon és a Twitteren - számolt be róla a Die Welt.

Már az is nagy felháborodást váltott ki Németországban, hogy a rendőrség napokig hallgatott a történtekről. Újév napján csak egy szűkszavú közleményt adtak ki, miszerint nem történt komolyabb atrocitás szilveszter éjszaka, miközben a kölnihez hasonló tömeges támadás volt Hamburgban, és a baden-württembergi rendőrszakszervezet szerint Stuttgartban is előfordult néhány hasonló incidens.

A rendőrség csak hétfőn kora este állt a nyilvánosság elé, miután egyre nagyobbá vált a felháborodás az interneten és a német közvéleményben.

frissítve 19:11

0 HOZZÁSZÓLÁS