Merkel: a kilépési megállapodás diplomáciai mestermű

hirek.sk | MTI 2018. november 25., 16:29

Az Európai Unió által jóváhagyott Brexit-megállapodás az EU és Nagy-Britannia közötti „rendezett elválás alapja”, egy diplomáciai mestermű - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után.

Fotó: TASR/AP

Merkel sajtóértekezletén hangsúlyozta, szomorú tény, hogy az Egyesült Királyság 45 évnyi tagság után el kívánja hagyni az Európai Uniót.

A nehéz tárgyalások útján elért megállapodás azonban azt a kívánságot tükrözi, hogy az EU és London „nagyon szoros kapcsolatban” maradjon - tette hozzá.

A kancellár történelmi, de tragikus és szomorú napnak nevezte a kilépési megállapodás elfogadásának napját.

Elismerte ugyanakkor, „bizonyos mértékű megkönnyebbülést” érez, hogy megszületett a megállapodás. Mint elmondta, az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatot rögzítő dokumentum, noha hasonlít egy harmadik féllel kötött kapcsolatra, sokkal szorosabb viszonyról rendelkezik.

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatában kijelentette, nem bocsátkozik jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a brit parlament december második hetére tervezett szavazásának eredménye.

Amennyiben a brit parlament elutasítja a vasárnap elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen - húzta alá.

„A kiválási megállapodás elutasítása esetén világos, hogy Nagy-Britannián lesz a sor, hogy új javaslatokat nyújtson be. A mi felelősségünk az, hogy minden lehetőségre felkészüljünk” - fogalmazott.

Macron hangsúlyozta, az európai vezetőknek kötelességük megvédeni az uniót mindazokkal szemben, akik elfelejtik, hogy ez garantálja a békét, a jólétet és a biztonságot. Hangoztatta: le kell vonni a tanulságokat. Első ízben fordul elő ugyanis, hogy az unió egyik legnagyobb tagja elhagyja a közösséget. Ez azt mutatja, hogy „Európa törékeny és nem magától értetődő” - tette hozzá a francia elnök.

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatában hangsúlyozta, nem lehet több tárgyalás a megállapodásban rögzített kiválási feltételekről.

Mind mondta, noha „nem akármilyen tagállamról van szó”, a megállapodás elfogadása nem egy ajánlat, az nem újratárgyalás kérdése. Az EU feladata ugyanakkor, hogy minden lehetséges forgatókönyvre felkészüljön - tette hozzá az osztrák kancellár.

„Nincs B-terv „ - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök.

„Tévednek azok, akik úgy gondolják az Egyesült Királyságban, hogy egy újabb, kilépést ellenző eredménnyel végződő szavazással a helyezet valamivel jobb lenne” - fogalmazott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS