HIRDETÉS

Megszüntették az orvosi gyorssegélyszolgálatot Tornalján

hirek.sk 2018. február 07., 17:50
TORNALJA. Február elsejétől megszűnt az orvosi sürgősségi ellátás Tornalján. A döntés nemcsak a város lakóit és a helyi önkormányzatot, de a Falck részvénytársaság által működtetett gyorssegélyszolgálati mentőegység dolgozóit is váratlanul érintette. Tornalja városának vezetése az érintett mintegy 27 község polgármestereivel együtt aláírásgyűjtést kezdeményezett.

Szögedi Anna, Tornalja polgármestere nem tudott a döntésről, tehát sem a város vezetése, de valószínűleg a páciensek sem tudtak róla, és az ott dolgozó orvosokat is csak aznap reggel értesítették, amikor már szűkítették a szolgálati időt. "Január 30-án jelzett a Falck Rt., hogy január 31-ével megszűnik a gyorssegélyszolálat itt Tornalján, és azóta sincs. Így tudtuk meg, és azóta jelezték az orvosok és a páciensek is, hogy ez komoly gond, mert erre a szolgáltatásra a városban és az egész térségben is nagyon nagy szükség van."

Tornalján és a hozzá tartozó vonzáskörzetben, mintegy 27 községben közel 25 ezer lakos maradt sürgősségi ellátás nélkül.

"A páciens szemszögéből az állomás átalakulásával semmi sem változik, a mentőtisztek  megfelelő tudással, tapasztalattal és hatáskörrel rendelkeznek a betegek kezeléséhez. Az állomás átalakulása a minisztériummal való egyeztetés alapján történt, annak érdekében, hogy minél jobban ki legyenek használva az egyes mentőközpontok" - nyilatkozta portálunknak Galera Matúšová Jana, a Falk Rt. marketing és PR igazgatója.

Az egészségügyi minisztérium által pár hete kiadott rendeletben az érintett állomás működési engedélye 2020-ig érvényes. Ennek alapján Tornalja város önkormányzata a térségben lévő mikrorégiók elnökeivel közösen levelet küldtek az egészségügyi miniszternek. A városban és a térségben  a lakosok között azonban nagy a felháborodás. Rajkó Kálmán azt mondja, az áldozatos munkájuknak köszönhetően maradt életbe. "Nagyon sokkal tartozom nekik, és nagyon sajnálom, hogy megszűnik, mivel nagyon sok embernek van szüksége rá."

Bodor István, orvostanhallgató úgy véli, orvos jelenléte nélkül a mentőtiszteknek nagyon meg van kötve a kezük,  és általában minden beteget be kell vinniük a kórházba, amivel leterhelik a környező kórházakat is, és elveszik tőlük az erőforrásokat az esetleges akut betegeknek az ellátására.

Tornalja városának vezetése, a Sajó menti és a Túróc Mikrorégió elnökeivel, valamint az érintett mintegy 27 község polgármesterével együtt aláírásgyűjtést kezdeményezett a tornaljai orvosi gyorssegélyszolgálat mihamarábbi visszaállítása érdekében. Március elejéig szeretnék összegyűjteni a szükséges 10 ezer alaírást, hogy az illetékes  minisztérium foglalkozzék a sürgősségi ellátás visszaállításával.

0 HOZZÁSZÓLÁS