Megkezdődött Milan Bandic zágrábi polgármester büntetőpere

hirek.sk | MTI 2018. október 11., 19:10

A vádirat felolvasásával megkezdődött csütörtökön Milan Bandic zágrábi polgármester büntetőpere a Zágráb megyei bíróságon - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A horvát főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) korrupció és hivatali visszaélés címén még 2015 decemberében emelt vádat Bandic ellen.

Bandicon kívül gazdasági bűncselekmények gyanújával további 13 vádlott ellen indult eljárás, köztük a főváros közműszolgáltatásaiért felelős Zagrebacki Holding volt vezetője és a CIOS iparihulladék-szállító cég tulajdonosa ellen.

A polgármestert egyebek között azzal vádolják, hogy munkatársaival, valamint a városi vállalatokkal 25 millió kuna értékben károsították meg az állami és városi kasszát.

Bandic és társai a büntetőper első napján ártatlannak vallották magukat. Két vádlott, Bandic közeli munkatársa és a városi gázművek igazgatója már korábban vádalkut kötöttek az ügyészséggel, elismerték tettüket, és felfüggesztett büntetést kaptak.

A pert az elmúlt két évben többször elhalasztották. A bíróság hét vádpont közül idén tavasszal négyet megerősített, hármat pedig visszaküldött az ügyészségnek további nyomozás céljából.

A polgármester ellen más ügyekben is folyik eljárás, azzal is vádolják, hogy a 2009-es horvátországi elnökválasztás során nem átláthatóan költötte el a kampánypénzeket. Az USKOK ezzel kapcsolatban adóelkerüléssel gyanúsítja, amelynek következtében a vád szerint 10 millió kunával megrövidítette az államkasszát.

Bandicot 2014 októberében őrizetbe vette a korrupcióellenes hivatal, egy hónapot töltött vizsgálati fogságban, majd kaució fejében szabadlábon távozhatott. A vizsgálat eredményeként az ügyészség megalapozottnak látta a gyanút, ezért a vádemelés mellett döntött.

A 62 éves polgármestert az elmúlt évtizedben több alkalommal is összefüggésbe hozta a sajtó korrupciós ügyekkel, de mindeddig nem vonták felelősségre.

Milan Bandic három év megszakítással 2000 óta irányítja a 800 ezer lakosú horvát fővárost.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS