Megkezdődött a parlamenti választás Lettországban

hirek.sk | MTI 2018. október 06., 07:34

Megkezdődött a parlamenti választás szombat reggel Lettországban; felmérések szerint a jó gazdasági mutatók ellenére elveszítheti parlamenti többségét a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette hárompárti jobbközép kormánykoalíció, miközben az orosz ajkú kisebbséget képviselő, ellenzéki Harmónia Központ válhat ismét a legerősebb politikai erővé.

Utolsó tévévita a választások előtt Fotó: euronews.com

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este nyolc órakor zárnak.

Összesen 1,5 millió lett szavazópolgárt várnak az urnákhoz, hogy a 100 fős parlament, a Saeima képviselői mandátumairól dönthessenek. Tizenhat párt ezernégyszáz jelöltje verseng a képviselői helyekért. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy csak hét párt kerül be a parlamentbe. A kampány jórészt társadalmi és oktatási kérdések körül forgott, de meghatározó szerepet játszott a korrupció elleni harc is.

Szakértők szerint a kormányalakítás nehéznek ígérkezik, tekintettel a majdani széttöredezett parlamenti erőviszonyokra. A kormányalakításban ezért nagy szerepet kaphatnak a parlamentbe bekerülő, nemrég alakult kisebb pártok. Felmérések szerint a legerősebb politikai erő jelenleg a Harmónia Központ, de hatalomra kerülése továbbra is kétséges, mivel a parlamenti pártok zöme eleve teljesen kizárta a kormányzati együttműködést vele. Raimonds Vejonis államfőnek a miniszterelnöki szék várományosát nem feltétlenül a megmérettetésből legerősebbként kikerült pártból kell megbíznia kormányalakítással. Az utóbbi választásokon rendre a Harmónia Központ jutott a legtöbb szavazathoz, de a kormányalakításból mindig kimaradt. A lett lakosság kétkedéssel viszonyul a Moszkva-barát politikai erőhöz, tartva attól, hogy Lettországot politikai értelemben ismét Kelet felé mozdítaná el.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS