2017. július 6., 12:50

Megkezdődött a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója Varsóban

VARSÓ. Lengyelország három területen, a befektetések és az infrastruktúra terén, valamint az egységes álláspontok kialakításában remél előrelépést a térség országainak együttműködésétől - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Három Tenger Kezdeményezés (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia) államfői találkozójának kezdetén.
201707061301430.K_EPA20170706073.jpg
Médialapozó

A vendégként meghívott Donald Trump amerikai elnök leszögezte, hogy országa soha nem fogja a térség országait az energiaellátáson keresztül zsarolni, és nem fogja megengedni, hogy ezt bárki más megtegye. Trump tudatta: büszke arra, hogy a régió energiához jut az Egyesült Államokból, miután Lengyelországba a múlt hónapban érkezett meg az első cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány az Egyesült Államokból.   

Trump az energiaellátás mellett a fegyverszállítások terén is az együttműködés elmélyítését javasolta.

Trump: Nagyon keményen szembe szállunk az észak-koreai fenyegetéssel

Nagyon keményen szembe fogunk szállni az észak-koreai fenyegetéssel - hangsúlyozta Donald Trump, aki a sajtótájékoztató előtt kétoldalú találkozót tartott Andrzej Duda lengyel államfővel.

Az Egyesült Államok Lengyelországgal együtt dolgozik azon, hogyan kezeljék Oroszország destabilizáló viselkedését – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök csütörtökön. Trump szerint régóta időszerű lenne már, hogy a NATO tagállamai eleget tegyenek a szövetségen belüli pénzügyi kötelezettségeiknek, megfelelő összeget fordítsanak honvédelemre.

Az amerikai elnök Észak-Koreára is kitért, s kijelentette: a világ országainak nyilvánosan meg kell mutatniuk, hogy Phenjan “nagyon, nagyon rossz viselkedése” nem marad következmények nélkül.

Donald Trump elmondta: erőteljesen támogatja a Három Tenger Kezdeményezést, fontosnak tartja a gázszállítás diverzifikációját, hogy a térség országai “ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának”.

Duda: az EU kohéziós politikáját Washingtonnal együttműködve kellene megvalósítani

Lengyelország az Európai Unió kohéziós politikáját az Egyesült Államokkal együttműködve akarja megvalósítani - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélését követő közös sajtóértekezleten.

"Amennyiben a kohéziós politika megvalósításáról beszélünk, ezt éppen uniós vonatkozásban szemléljük, és az északkeleti tengelyen is érvényesíteni szeretnénk" - mondta a lengyel elnök, utalva a kelet- és közép-európai országok infrastrukturális hálózatain végzett, illetve tervezett fejlesztéseire.

"Remélem, hogy ezt az Egyesült Államokkal együttműködve is tehetjük, a győztes-győztes elv szerint, úgy, hogy hasznos lesz a mi országaink és az Egyesült Államok számára egyaránt" - fűzte hozzá. Megerősítette: a Trump részvételével csütörtökön Varsóban - Három Tenger Kezdeményezés elnevezéssel - rendezett államfői találkozón az energiabiztonságról és a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséről is tárgyalnak.

Szakértő: Európa egyértelműbb fogalmazást vár Donald Trumptól

Európa azt várja a Varsóban tartózkodó Donald Trump amerikai elnöktől, hogy egyértelműbben fogalmazzon, mint eddig, hiszen több fontos kérdésben eddig "meglehetősen ellentmondásosan" nyilatkozott - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Magyarics Tamás ezek közé sorolta a NATO, a klímaegyezmény, a szíriai és az ukrajnai konfliktus, valamint az Oroszországhoz fűződő viszony kérdését, hangsúlyozva, hogy az amerikai kereskedelmi hiány miatt gazdasági kérdésekben is "egyet nem értés van" több állammal, köztük Németországgal.

Azt mondta: alakíthat az erőviszonyokon, ha rendszeressé válik az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítása Európába, mivel ez csökkentheti Oroszország 35 százalékos arányát a kontinens energiaellátásában. A közép-európai államok szerepéről szólva pedig a szakértő arról beszélt, hogy ezek az országok "egyfajta ellensúlyt jelenthetnek a francia-német tengellyel szemben", ráadásul a térség felértékelődése várható a Brexitet - Nagy-Britannia uniós kilépését - követően.

201707061301430.K_EPA20170706073.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás