HIRDETÉS

Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat

hirek.sk 2018. február 04., 08:28
POZSONY, BUDAPEST. Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat, melynek megnyitóján Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a külhoni magyar családok éve programjaira.

Szilágyi Péter elmondta, a külhoni magyar vállalkozások számára pályázatot hirdetnek. A cél, hogy családbarát vállalkozásokat hozzanak létre, illetve a meglévők fejlesszék szolgáltatásaikat. A pályázatok február-márciusban jelennek meg, a teljes keret 500 millió forint. A családokat segítő pályázatok mellett tudományos kutatások, képzések, körutak, táborok szerepelnek az idei programban.

„2012 óta hirdet az államtitkárságunk tematikus éveket. Az óvodásokkal kezdtük, majd a kisiskolások, felsősök következtek, aztán a szakképző intézmények. Az elmúlt két esztendőben pedig kimondottan vállalkozókkal foglalkoztunk, külhoni fiatal magyar vállalkozókkal, illetve a családi vállalkozásokkal. Ez az év, mondhatjuk azt is, összefoglalója a korábbi tematikus éveknek. Hiszen itt is vannak vállalkozók, itt is vannak fiatalok, itt is vannak gyermekek, iskolások, óvodások, és mindenkire szeretnénk figyelni” – hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.  „Azt is fontos elmondani, hogy működik az óvodafejlesztési programunk is 36,5 milliárd forintból, két ütemben. Ez is kapcsolódik a családok évéhez” – fűzte hozzá.

Külhoni magyar kisközösségeket – települési önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházi közösségeket – is támogatnak majd 200 millió forinttal, a cél családbarát tevékenységek elindítása. Ezenkívül segítenék az egészségügyi intézményeket, Kárpát-medencei védőnői hálózatot hoznának létre. A cél, hogy a magyar családok a szülőföldön boldoguljanak, tervezzenek jövőt.

Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára Kányádi Sándor sorait idézte, melyek jól kapcsolódnak az idei évhez. A támogató intézkedések sorában megemlítette többek között a Köldökzsinór programot, ami már Felvidéken is a fiatal magyar családok rendelkezésére áll. 

Németh Gabriella, a Magyar Közösség Pártja szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke elmondta, véleménye szerint elsősorban azokat az intézkedéseket kell támogatni, amelyek ösztönzik a fiatal családokat, hogy tudjanak és merjenek gyermeket vállalni. „Itt nagy segítséget nyújt az óvodaprogram. Segítséget kell nyújtani a családi kötelezettségek és a munkahelyi kötelezettségek összehangolására, megteremteni azokat a feltételeket, hogy ne legyenek válaszút elé állítva a fiatal családok, hogy gyermeket vállalnak vagy inkább a karrier építésére fognak fókuszálni. Emellett mindenképpen változtatásokra van szükség a bérlakás-program keretén belül is” – fejtette ki az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke.

A magyar kormány idei támogatásait a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége is üdvözölte. Mészáros Attila, a szövetség alelnöke rámutatott, hogy az eddigi tematikus években is rendszeresen részt vettek, segítettek, pályázati tanácsadást végeztek. „Nagy az érdeklődés, pláne amiatt, hogy a fiatalok igénylik nem csak a segítséget, a pénzügyi támogatást, de a szakmai tanácsadást is a sikerességhez” – emelte ki Mészáros Attila.

A 2018 a külhoni magyar családok éve program mellett továbbviszik a korábbi tematikus évek programjait is: a szakképző intézmények fejlesztésére több mint 300 millió forint áll rendelkezésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS