HIRDETÉS

Megjelent a Carissimi idei második száma

hirek.sk 2017. április 21., 11:36
POZSONY. Megjelent a Carissimi idei második száma. A kéthavonta megjelenő lapban ezúttal is sok érdekes és mindenekelőtt hasznos írás, tanácsadás olvasható.

A tartalomból: Figyeljünk egymásra! címmel olvasható Strédl Terézia jegyzete. Dr. Kiss László Az első magyar elmegyógyintézet rövid története című írásában Pólya Józsefnek, Nagyszecse szülöttének a munkásságát mutatja be. Horváth Péter László gyógypedagógus, egyetemi oktató a fogyatékosság különböző értelmezési lehetőségeit veszi sorra Minek nevezzelek? című írásában, melynek most az első részét közli a lap.

Bemutatják Pongrácz Éva tanszékvezető-helyettest, a pozsonyi Közgazdaság-tudományi Egyetem Nemzetgazdasági Karán oktatott szociális vállalkozás nevű tantárgy kezdeményezőjét, a Szociális gazdaságtan című jegyzet összeállítóját és egyik szerzőjét. Bugarszki Zsolt egyetemi oktató a Helpificre hívja fel a figyelmet, egy Észtországból indult innovatív kezdeményezésre, amely fogyatékossággal és mentális problémával élő embereket köt össze a helyi közösség tagjaival. Egy rövid tudósítás a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének életéről szól.

A lap munkatársai ellátogattak a párkányi Artis Centrumba, ahol sajátos nevelési igényű gyermekek, a központi idegrendszer sérüléseivel küszködő felnőttek, valamint normál fejlődésmenetű, tehetséges gyermekek komplex fejlesztését végzik magyar nyelven. Az idős és demens személyeket gondozó családok terhelődése és a családi szerepek alakulása a témája Kiss Gabriella doktori kutatásának.

A Carissimi előző számában ismertették az alapvető jogok biztosának a kórházak, iskolák és rendőrségi ügyfélirodák akadálymentességéről szóló jelentését. Most az érintettek teszik közzé tapasztalataikat. Olvasói kérdésre válaszol a Paragrafus című rovatban Köböl Tibor, A pszichológus válaszol címűben pedig Boros Dóra Barbara. Ismertetik az Életképek a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás mindennapjaiból című kiadványt, Nagy Júlia pedig a Te nem vagy te című amerikai filmet ajánlja.

Az olvasók megismerkedhetnek Kara Máriával, a Miss Spinner International 2017 kerekesszékes-szépségverseny felvidéki indulójával, aki közönségdíjas lett. Sztakó Zsolt Életmorzsák címmel írt jegyzetet. Duray Zoltán képriportja a IX. galántai versfesztivál néhány emlékezetes pillanatát idézi fel.

A Carissimi 2017/2. számában is van magyar–szlovák, szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS