Megint megtámadtak Kongóban egy ebolásokat vizsgáló központot

hirek.sk | MTI 2019. március 14., 18:03

Ebolagyanús pácienseket vizsgáló központot ért támadás a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartományban, a Mamboa településen lévő létesítményt feldühödött falusiak gyújtották fel az ápoló személyzet több járművével együtt – közölte csütörtökön Richard Nyembo helyi tisztségviselő.

Fotó: MTI

Az erőszakcselekményt azt követően követték el, hogy egy ebolagyanús páciens elhunyt a létesítményben.

A mamboai tranzitközpontban az ebolagyanús eseteket vizsgálják. Akiknél a betegséget kimutatják, azokat úgynevezett kezelőközpontokba szállítják tovább.

A támadók egyikével a létesítményt védő rendőrök végeztek, egy ember pedig megsebesült.

Februárban két támadást is elkövettek a vérzéses lázzal szenvedőket kezelő klinikák ellen. A Butembóban lévő központot ráadásul egy újabb támadás is érte március elején. A történtek miatt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét a térségben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője Genfben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a központok elleni támadások veszélybe sodorják a járvány terjedésével szemben eddig elért eredményeket. Az újabb megbetegedések száma a januárban hetente regisztrált 50-ről februárban heti 25-re csökkent. Figyelmeztetett: ha a biztonsági helyzet rosszabbra fordul, a járvány ismét gyorsabban terjedhet.

„Eddig sikerült megakadályozni egy nagyobb kitörést” – tette hozzá. Azt mondta, elejét tudták venni annak, hogy a betegség Kongó más térségeire, illetve a szomszédos országokra továbbterjedjen, s a járvány remélhetően fél éven belül teljesen megfékezhető.

A WHO vezetője felszólította a tehetősebb országokat, hogy befektetésekkel támogassák a régió fejlődését.

„Az ebola elleni küzdelmet össze kell fűznünk az egészségügyi rendszer fejlesztésével” – mondta. Tedrosz ugyanakkor rámutatott: csak az ebola elleni küzdelemhez 60 millió dollár hiányzik a következő hat hónapban.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 584-en haltak meg, és 930 a vérzéses lázzal járó vírus fertőzöttjeinek száma. A betegség elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.
0 HOZZÁSZÓLÁS